23:16 / 07.05.2020.

Autor: HRT

Zagrebačka skupština prihvatila niz Bandićevih prijedloga

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radi se o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom i potresom.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su na sjednici niz gradonačelnikovih prijedloga mjera za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom i potresom.

- Cirkus na Markovu trgu, Bandić zastupnicima poslao komunalce

Izmjenom Odluke o najmu stanova koju su zastupnici prihvatili, uređuje se davanje stana u najam, izvan liste reda prvenstva, onim vlasnicima i zaštićenim najmoprimcima čiji su stanovi ili kuće stradali u potresu. U najmu mogu biti sve do završetka obnove, uz obvezu plaćanja zaštićene najamnine i svih ostalih troškova stanovanja. Ta odluka vrijedi za one vlasnike ili zaštićene najmoprimce koji su imali prijavljeno prebivalište u vrijeme potresa na adresi koja je, sukladno mišljenju statičara, utvrđena neuporabljivom za stanovanje.

Uvjet pod kojim to mogu ostvariti je da u vlasništvu nemaju drugi stan ili kuću na području Zagreba te se nalaze u iznimno teškom socijalno-zdravstvenom položaju. Stanove će u najam moći dobiti na prijedlog Povjerenstva uz obrazloženo mišljenje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Gradskog ureda za branitelje, stoji u obrazloženju odluke.

Zastupnici su na sjednici podržali i odluku da se komunalna naknada ne plaća za stambeni i/ili poslovni prostor koji se ne koristi jer je stručnjak za brzu procjenu oštećenja utvrdio da je zbog više sile, u ovom slučaju potresa, taj prostor neuporabljiv ili privremeno neuporabljiv. Komunalna naknada neće se plaćati od dana potresa, sve dok traju okolnosti, najdulje šest mjeseci od nastanka okolnosti.

Koronavirus: Grad se odriče od mjesečnih 800.000 kuna od zakupnine

Među odlukama koje su zastupnici prihvatili vezano za ublažavanje posljedica od koronavirusa je ona da se poduzetnici koji obavljaju poslovnu djelatnost na građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada oslobađaju od plaćanja zakupnine na kojoj Grad mjesečno uprihodi više od 175.000 kuna. Također, trgovačka društva u vlasništvu Grada kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, iznimno se oslobađaju obveze plaćanja komunalne naknade.

Oslobađaju se plaćanja zakupnine odnosno naknade za korištenje javne površine i poduzetnici zakupnici odnosno korisnici javnih površina za postavljanje kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, na kojima Grad mjesečno uprihodi više od 616.000 kuna. U odluci je propisano i da će se korisnicima kojima je na korištenje dana javna površina za organiziranje manifestacije, a manifestacija nije održana zbog koronavirusa, vratiti uplaćene naknade.

Zastupnici su na sjednici prihvatili prijedlog da do opoziva Vladine odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, roditelji/skrbnici djece, korisnici usluga predškolskih ustanova kojima je osnivač Grad Zagreb oslobode plaćanja iznosa redovitih programa.

Inače, današnja sjednica Zagrebačke skupštine, u skladu s vremenom u kojem živimo, bila je - nikad do sada viđena! O mjerama za suzbijanje epidemije te izvješću o posljedicama potresa raspravljalo se na virtualnoj sjednici, ali s oporbenim zastupnicima koji su se uključivali s Trga svetog Marka, gdje su postavili stolce i govornicu. U jednom trenutku do njih je došao i - premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!