Zagrebačka skupština prihvatila projekt SOOVICA, ostaje pri odluci o roditeljima-odgojiteljima

25.02.2022.

00:39

Autor: P.F./Hina

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU socijalnog fonda za projekt "SOOVICA" kojim se u pet vrtića uvodi produženi boravak.

Projekt "Stručni odgoj i obrazovanje do usklađenosti i aktivacije života - SOOVICA" prijavio je Grad Zagreb na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom "Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Nositelj projekta je Grad Zagreb, a u svojstvu partnera u njemu sudjeluje pet gradskih dječjih vrtića: DV Jabuka, DV Tatjane Marinić, DV Iskrica, DV Petar Pan i DV Sopot. Cilj projekta je unaprjeđenje usluge za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja uvođenjem programa produženog boravka, te razvoj triju novih posebnih programa u devet gradskih vrtića kako bi se uspješno pomirile obiteljske i poslovne obveze obitelji s uzdržavanim članom.

Ističe se kako se uvođenjem usluge produženog boravka u pet vrtića, te kroz razvoj novih posebnih programa, stvaraju uvjeti koji doprinose većoj dostupnosti i unaprjeđenju usluga, a samim time i većem obuhvatu djece programima ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. To, navedeno je, pozitivno utječe na demografski razvoj u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju, kojom se, između ostaloga, odobrava i financiranje projekta "SOOVICA", a ukupna vrijednost projekta iznosi 5,26 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je dvadeset mjeseci.

Zagrebačka Skupština ostaje pri odluci o roditeljima-odgojiteljima

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova odbacili prijedlog Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 da se izvan snage stavi Odluka o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelj, što je izazvalo protivljenje oporbe.

Žustru raspravu su u Staroj gradskoj vijećnici pratili i predstavnici roditelja-odgojitelja.

Klub BM 365 je, između ostalog, u svom prijedlogu naveo da su ukidanjem, odnosno drastičnim revidiranjem mjere roditelj-odgojitelj grubo i bezobzirno umanjena stečena prava korisnika te mjere. Podloga za to bila je, ocijenili su, površna analiza i dokument sastavljen bez ikakve znanstvene ili stručne ekspertize i bez mogućnosti korisnika mjere da sudjeluju u njegovoj izradi.

Provedbom tako okljaštrene izvorne mjere njezini korisnici bi od 1. svibnja postali, navedeno je, građani ostavljeni na nemilost situaciji u kojoj im se za gotovo pet puta smanjuje naknada (s 4850 kuna na 1000 kuna mjesečno) i naprasno ih se baca u nemoguću životnu situaciju. Takvom diskriminatornom odlukom oko 5800 korisnika mjere (i oko 20.000 djece od kojih je oko 6000 vrtićke dobi) postaju, rečeno je, građani drugog reda.

Klub BM 365 upozorio je i da se pri donošenju te odluke nije sagledala ni šira slika demografskog kretanja u Zagrebu i Hrvatskoj gdje je zagrebačka mjera polučila dobar demografski učinak, nego se ukidanje te mjere temelji na, ocijenjeno je, vrlo slobodnom i proizvoljnom tumačenju Ustava, zakona i pravnih propisa.

Naveli su i da su se korisnici te mjere dragovoljno i pod jasno definiranim uvjetima uključivali u mjeru koju su shvaćali kao svoje pravo supotpisano s Gradom Zagrebom, u ovom slučaju stečeno pravo, i prema njoj su planirali živote. Uz to što je mjera dala vidljive demografske rezultate u većem broju trećerođene djece i svakog sljedećeg djeteta, a dala je i dobre rezultate u poboljšanju životnih uvjeta korisnika mjere.

U Klubu BM 365 smatraju da ukoliko odluka o revidiranju, a zapravo ukidanju mjere roditelj-odgojitelj donesene u prosincu 2021., stupi na snagu 1. svibnja 2022. - Grad Zagreb naći će se u kaotičnom stanju jer se zbog nedostatka kapaciteta, djeca neće moći smjestiti u vrtiće, a to će pak imati negativan utjecaj i na druge usluge koje Grad treba pružiti i osigurati građankama i građanima.

- Umjesto bezobzirnih restrikcija, Grad Zagreb treba korisnicima mjere roditelj odgojitelj ponuditi kompenzacijske mjere temeljem kojih bi oni mogli birati hoće li izaći iz mjere ili će u njoj ostati do ispunjenja uvjeta za njeno korištenje. Ukidanje mjere roditelj odgojitelj višestruko je štetan posao i to za deklariranu uštedu od svega 1,77% proračuna Grada Zagreba, poručili su iz Kluba gradskih zastupnika BM 365. 

Suglasnost na zaduživanje ZG holdinga za izgradnju  XII. Gimnazije u Gornjoj Dubravi

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine dali i suglasnost Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje u iznosu od 131 milijun kuna kod OTP banke za financiranje izgradnje XII. Gimnazije u Gornjoj Dubravi, uz mogućnost refundacije dosadašnjih ulaganja. Rok korištenja kredita je do 18 mjeseci od potpisa ugovora, grace period je do šest mjeseci od isteka roka korištenja. Kredit će se isplaćivati u 120 mjesečnih rata, a krajnje dospijeće je najkasnije 12 godina od potpisa Ugovora o kreditu. Kamatna stopa je 2,4%, fiksna.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se ta gimnazija već gradi i treba je završiti po tom modelu, kako se i započelo. Istaknuo je kako je riječ o modelu po kojem je prošla vlast gradila kapitalne objekte društvene namjene preko Zagrebačkog holdinga, a koje bi logično trebao graditi Grad. Poručio je kako ne misli nastaviti taj model u budućnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!