Usvojen prijedlog da se krene u promjenu Poslovnika ZG Skupštine

30.03.2023.

Zadnja izmjena 21:33

Autor: HRT

Skupština Grada Zagreba raspravlja o Poslovniku

Skupština Grada Zagreba raspravlja o Poslovniku

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Prijedlog da se krene u proceduru promjene Poslovnika zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak je nakon burne rasprave i kritike oporbe na sjednici jednoglasno prihvaćen, a o konačnom prijedlogu novog Poslovnika zastupnici će odlučivati na sljedećoj sjednici, 27. travnja.


Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) istaknuo je da će sve prijedloge koje su gradski zastupnici iznijeli tijekom rasprave na današnjoj sjednici razmotriti skupštinski Odbor za Statut, Poslovnik i propise. Nakon toga će se utvrditi konačan prijedlog novog skupštinskog Poslovnika o kojem će gradski zastupnici odlučivati te predlagati izmjene putem amandmana na idućoj sjednici.

Predložene promjene Poslovnika, trebale bi promijeniti dinamiku skupštinske rasprave. Predlaže se smanjivanje trajanja stanki za klubove i pojedinačno za zastupnike s 90 na najviše 45 minuta. Također, da se tijekom rasprave o pojedinoj točki dnevnog reda klubu gradskih zastupnika može odobriti jedna stanka, a tijekom sjednice najviše tri stanke u ukupnom trajanju od najdulje 45 minuta. Predlaže se i da se stanke moraju vezati isključivo uz točku dnevnog reda o kojoj se raspravlja. Želi se ograničiti i broj replika na tri po određenoj točki dnevnog reda, te promijeniti i način prijave pitanja zastupnika za "aktualni sat".

- Više neće biti stanki za klubove prije usvajanja dnevnog reda, istaknuo je predsjednik Odbora za Statut, Poslovnik i propise Tomislav Domes.

Na "aktualac" će se, prema prijedlogu novog Poslovnika, zastupnici moći prijavljivati e-mailom, umjesto dolaska na sjednicu u ranim jutarnjim satima. Među prijavljenima, o onima koji će na aktualcu moći postaviti pitanje određivat će se nasumično ždrijebom. Predviđa se i gradiranje stegovnih mjera prema broju neprimjerenih istupa gradskih zastupnika.

Do sada su takvi zastupnici zarađivali beskonačne opomene, ali bez posljedica poput oduzimanja riječi ili izbacivanja sa sjednice, istaknuo je Domes.

No, oporbeni zastupnici su oštro kritizirali takav prijedlog promijenjenih poslovničkih odredbi. Šutnja u znak "umiranja demokracije"

Šutnja u znak "umiranja demokracije"


- Po varijanti matematičke vjerojatnosti u prijavi na aktualni sat, postoji mogućnost da neki klub do kraja mandata više neće moći postaviti pitanje, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel (Domovinski pokret).

- Ne znate kako su u prošlom sazivu Skupštine oporbeni zastupnici, koji sada sjede na vlasti, zavlačili sjednice. Oni su bili majstori u igri, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ).

- Ovo je pokušaj ušutkivanja onih koji govore, onih koji su ovu dužnost ozbiljno i odgovorno shvatili, poručio je nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža.

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika stranke Bandić Milan 365 Gordana Rusak čak je u znak "umiranja demokracije" za govornicom šutjela.

- Šutjet ću u tišini u čast i slavu demokracije koja će umrijeti u ovom domu jer ste vi to željeli, jer vi to možete, poručila je Rusak.

Zastupnicima se u ime kluba SDP-a obratio i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović te poručio da se Poslovnikom želi promijeniti anarhija i cirkus koji se događa u Skupštini.

Obratio im se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te istaknuo kako Gradsku skupštinu poštuje više nego što ju je poštovao bivši gradonačelnik jer je u pravilu na sjednicama od početka do kraja, dok je bivši gradonačelnik bio na aktualnom satu i nakon toga otišao. Rekao je i da podržava da se revidira zakon u smislu naknada koje se isplaćuju zastupnicima za dolazak na sjednice odbora te je zamolio zastupnike HDZ-a da to vide s resornim ministrom.

- Ja ne mislim da je normalno da zastupnici u Skupštini Grada Zagreba koja odlučuje o proračunu od dvije milijarde eura budu plaćeni maksimalno, zakonski, za sav svoj rad 1300 kuna, ukupno mjesečno, bez obzira na koliko sjednica bili, rekao je Tomašević. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!