Zagrebačka zimska služba spremna za čišćenje snijega

15.11.2019.

14:44

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Zimska služba započinje s radom 15. studenoga i završava 15. travnja, i to s dežurstvima od 24 sata dnevno.
Zimska služba grada Zagreba, s 292 ekipe raspoređene u 17 baza te opremljena s 20.000 tona soli i 6.700 tona sipine, spremna je za čišćenje snijega u gradu, istaknuto je u petak u Centralnoj bazi Zimske službe na Žitnjaku, gdje je u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića održana smotra vozila i opreme uoči početka zimske sezone.

Zimska služba započinje s radom 15. studenoga i završava 15. travnja, i to s dežurstvima od 24 sata dnevno.

- Postoje dvije razine prioriteta - prvi je čišćenje javnih cesta koje imaju javni gradski prijevoz, čiste se prilazi vrtićima, bolnicama, školama, državnim i gradskim ustanovama, dok su sve druge ceste drugoga reda čišćenja. Planom Zimske službe obuhvaćeno je raljenje i posipavanje cesta u ukupnoj dužini od 2.633 kilometara - u prvoj zoni prednosti 1.150 kilometara, a u drugoj zoni 1500 kilometara, rekao je Milan Bandić

Istaknuo je da je rad Zimske službe organiziran u četiri stupnja pripravnosti - prvi stupanj je od danas pa do kraja sezone, drugi je kada angažiraju jedan dio ekipa, treći je kad su angažirane sve raspoložive ekipe, dok četvrti stupanj pripravnosti pretpostavlja elementarnu nepogoda kad su padaline preko metra ili temperature ekstremno niske.  

Bandić je pohvalio zagrebačku Zimsku službu kao najbolju i najorganiziraniju u Europi, a ljude, njih oko 450 koji tamo sudjeluju, kao najobučenije.

Voditelj podružnice Zagrebačke ceste Dragan Perić kazao je da je trenutno u skladištu 20.000 tona soli spremno za isporuku, a sipine oko 6.700 tona. Trenutno je u bazi Zimske službe Zagrebačkih cesta oko 6.500 tona soli.

Naveo je da je u Zimsku službu uključeno 175 teretnih vozila i 117 specijalnih vozila, a svako vozilo opremljeno je suvremenim GPS uređajima koji omogućava praćenje i organizaciju te intervencije. Stupanj pripravnosti određuje se u suradnji s DHMZ-om.

- Razvijen je i sustav brzog uočavanja leda i poledice tako da možemo intervenirati što prije i lakše na određenim lokacijama. Oni su instalirani na kritičnim točkama kao što su mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci, kazao je Perić i dodao da je u planu za iduću godinu nabavka novijih detektora koji će lakše i bolje davati informacije.

Istaknuo je da putem aplikacije koja se nalazi na stranicama Zagrebačkih cesta građani mogu u svakom trenutku znati tko i kada čisti njihovu ulicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!