13:46 / 25.02.2020.

Autor: B.A./Hina/HRT

Zagrebačka zračna luka provodi mjere zaštite putnika i zaposlenika

Foto/Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

Foto/Ilustracija: Marko Prpić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zračna luka Dubrovnik osigurala je dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika
Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu s nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

MVEP objavio preporuke za putovanja u Italiju
Rijeka: Jedna osoba sa simptomom u izolaciji
● Profiteri na djelu, nude maske za 8 kuna!
Zagrebačka zračna luka provodi mjere zaštite putnika i zaposlenika
Potvrđen je koronavirus u Zagrebu
Što je koronavirus, samozaštita i opće zaštitne mjere

Kada je riječ o putnicima, na upit Hine iz MZLZ-a kažu da su u zračnoj luci Franjo Tuđman za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije koronavirusa nadležne službe granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom i imaju definirane protokole postupanja.

- Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora, kažu iz MZLZ-a.

Vezano pak za zaposlenike u zračnoj luci, naglašavaju da su zbog prevencije i njihove zaštite nabavljene zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu s putnicima.

- Služba zaštite na radu MZLZ-a u stalnom je kontaktu s nadležnim zdravstvenim ustanovama u zračnoj luci, koje prate situaciju i daju upute za postupanje, poručuju iz MZLZ-a.

Zračna luka Dubrovnik osigurala dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika

Zračna luka Dubrovnik je osigurala dodate prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade, a za sada ne bilježe otkazivanje letova, ističu na upit Hine iz te zračne luke.

Dodatne prostorije za sanitarni pregled putnika u prostoru međunarodnog dolaska putničke zgrade Zračna luka Dubrovnik je osigurala, kako kažu, prema naputku Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

- Te prostorije označene su natpisom "Zdravstvena kontrola/Health control" i prema potrebi mogu se koristiti za provođenje zdravstvenih mjera i karantenu za manji broj putnika do njihova preuzimanja od strane nadležnih službi. U slučaju potrebe za izolacijom većeg broja putnika planirano je korištenje nove zgrade za opće i poslovno zrakoplovstvo koja je izdvojena od ostatka putničke zgrade, naglašavaju iz te luke.

Dodaju i da su prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) postavili i letke s uputama o sprječavanju zaraze i širenja koronavirusa na policijske punktove granične kontrole, kao i na šaltere za registraciju putnika u putničkoj zgradi.

Uz to, postaja aerodromske policije Dubrovnik ima upute za dodatno intervjuiranje putnika koji dolaze iz područja zahvaćenih epidemijom, kao i za izolaciju putnika s vidljivim simptomima oboljenja uz pozivanje dežurnog sanitarnog inspektora, poručuju iz dubrovačke zračne luke.

- Zračna luka Dubrovnik za sada ne bilježi otkazivanja letova u vezi s izbijanjem epidemije COVID-19 virusa, međutim primjetna je nešto slabija popunjenost svih letova u domaćem i međunarodnom prometu, kojoj dijelom može biti uzrok i strah od širenja ove bolesti među našim korisnicima usluga, kažu Hini iz te zračne luke.

Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

- Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi, izjavio je Butković u Zadru.

Butković je aktualnu situaciju oko koronavirusa komentirao prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju luka i sanacije pomorskog dobra u Zadarskoj županiji budući da je jedno od žarišta u Veneciji iz koje u Zadar dolazi najviše gostiju s kruzera. Potvrdio je da je u luci Ploče u ponedjeljak usidren brod kineske kompanije COSCO Shipping s čeličnom konstrukcijom za Pelješki most te da je nakon nadzora sanitarne inspekcije utvrđeno da na brodu nema oboljelih od koronavirusa i brod je dobio dozvolu za slobodan promet.

- Došlo je 29 čeličnih konstrukcija, a brod neće imati doticaj s obalom nego će ih iskrcavati na mjestu postavljanja. Druga isporuka trebala bi krenuti 5. ožujka, ali hoće li tada uistinu i krenuti, još ćemo vidjeti jer imamo informaciju da je u toj tvornici obustavljena proizvodnja. Izvođač još uvijek nije zatražio pomicanje rokova, rekao je ministar Butković.

Predsjednik uprave CA: Booking slabiji

Sitaciju je komentirao i predsjednik uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

- Možda manje Croatia Airlines, ali u Europi naši kolege iz drugih kompanija značajnije osjete taj veliki problem koji se pojavio, a mi isto tako u bookingu za treći mjesec osjećamo s obzirom na to da je nešto slabiji nego prethodnih godina, rekao je Bajić.

Međunarodna zračna luka Zagreb već provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika radi prevencije širenja koronavirusa. Na graničnim prijelazima prema Sloveniji pojačan je zdravstveni nadzor i raspoređeni epidemiolozi. Pomorci te vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke su već dobili, a uskoro će posebne upute biti poslane i u kruzerske luke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!