Zagrebačke fontane u bojama Dana narcisa

26.03.2021.

23:01

Autor: Dnevnik 3/IMS/HTV/Hina

25. Dan narcisa

25. Dan narcisa

Foto: Dnevnik 3/IMS/HTV / HRT

Uoči sutrašnjeg Dana narcisa, za djelatnice tržnice Kvatrić organiziran je besplatan mamografski pregled. Time su Grad Zagreb i Zavod za javno zdravstvo predstavili ovogodišnju kampanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke pod nazivom Budi Narcisa. Zagrebačke fontane simbolično su zasvijetlile u bojama Dana narcisa šaljući građanima u ovim izazovnim vremenima poruku zajedništva i podrške. 


- Poruka je vrlo jasna, kao što lijepo na ovim fontanama piše, budi narcisa - pregledavaj dojke.  Mislim da je to jednostavno. To je poruka koju odašiljemo u povodu 25. Dana narcisa, kazao je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.


Uoči Dana narcisa koji simbolizira borbu protiv raka dojke, renomirani liječnici okupili su se na platou zagrebačkih fontana te otkrili sve o trenutnom stanju u Hrvatskoj kada je u pitanju ova opaka bolest, ali i najavili planove za bolju i zdraviju budućnost. Od raka dojke u Hrvatskoj godišnje oboli više od 2800 žena. 

- Prema posljednjim podacima iz 2018., u Hrvatskoj je registrirano 2845 žena s novootkrivenim karcinomom dojke, dok ih je u 2019. od te bolesti umrlo 752. Dok se incidencija zadnjih pet godina uporno drži iznad 2700, smrtnost pada. Od 2016. do 2019 smrtnost je pala oko 25 posto, istaknula je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac.

Stručnjaci su naglasili važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, s ciljem smanjenja mortaliteta od raka dojke za 15 do 25 posto, otkrivanja bolesti u početnom stadiju te poboljšanja kvalitete života bolesnica. Početkom ožujka počeo je njegov sedmi ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

- Na mamografski pregled u proteklih godinu dana, za vrijeme trajanja epidemije koronavirusom, odazvalo se oko 55 posto žena što je svega pet posto manje u odnosu na razdoblje prije epidemije. Nacionalni program provodi se u svim zdravstvenim ustanovama kao i do sada, izuzev KB Dubrave, izjavila je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a Andrea Šupe Parun.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u programu ovogodišnjeg Dana narcisa neće biti javnog okupljanja, već će se održati online konferencija vodećih domaćih liječnika. Tako će na potpuno siguran način građani iz prve ruke moći saznati sve o prevenciji, ali i mogućnostima liječenja raka dojke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!