12:02 / 11.11.2021.

Autor: HRT/D.D.

Zagrebački advent: Bez klizališta na Tomislavcu, ali uz nove programe

Zagreber Advent

Zagreber Advent

Foto: HTV / HRT

Zagrebački advent i ove će godine tradicionalno početi paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu i prigodne rasvjete na Zrinjevcu u subotu, 27. studenog. Motiv ovogodišnjeg adventa tradicionalne su hrvatske igračke, a poseban naglasak stavljen je na kulturno-glazbene događaje. Program će trajati do 7. siječnja.

- Uistinu mi je drago da zagrebački advent ponovno polučuje ovako veliki interes, i uistinu se nadam da ćemo bez obzira na situaciju s pandemijom koronavirusa moći uživati u brojnim programima koje smo za ovu godinu pripremili s našim partnerima, počela je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Najavljeno je da je zbog nesigurnosti koju donosi epidemiološka situacija dio programa prebačen na virtualne platforme. 

- Nadam se da bez obzira na situaciju s pandemijom koronavirusa da ćemo moći uživati u brojnim programima koje smo s našim partnerima pripremili, rekla je Martina Bienenfeld.

- Pokušavamo malo disperzirati goste da se ne okupljaju na jednoj lokaciji, tako da će ugostitelji na svojim terasama moći ponuditi sve ono što misle da trebaju ponuditi u adventskom vremenu. Svaki tjedan će mijenjati ponudu kako bi bila što raznovrsnija, objašnjava Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Tema za ovu godinu - igračke i povratak u djetinjstvo

Uz koncerte i nastupe, uredit će se 15 lokacija na Gornjem i Donjem gradu. Ove godine izostat će klizalište na Tomislavovu trgu, ali skulpture klizača bit će postavljene kako bi podsjetile na prošle advente kada je klizalište proslavilo zagrebački advent i postalo jedan od njegovih zaštitnih znakova. Tunel Grič također neće biti ukrašen kao prijašnjih godina. Prvi put ove godine ukrasit će se i Mažuranićev trg.

U suradnji s hrvatskim dizajnerima odabrane su tradicionalne hrvatske igračke koje su izrađene kao ukrasi koji će se nalaziti na nekoliko lokacija u centru Zagreba, a iz Turističke zajednice grada Zagreba nadaju se da će to posjetitelje inspirirati da podrže hrvatske obrtnike i umjetnike te poklone igračke koje su oni proizveli za ovu prigodu najmilijima. 

Dan otvorenja

- Ove godine advent započinjemo 27. studenog, tradicionalno s paljenjem prve adventske svjećice u 17 sati uz prigodni program otvorenja. U 19 sati, ako to budu dopuštale epidemiološke mjere, upalit ćemo lampice na Zrinjevcu, odakle je 2010. godine zapravo i krenuo zagrebački advent, najavila je Bienenfeld.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!