Zagrebački gradski zastupnici o APIS-u i rebalansu

09.06.2020.

08:08

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./Hina/HRT

default error photo
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je uoči sjednice kako očekuje da će gradski zastupnici podržati rebalans proračuna Grada Zagreba.
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će jedna od točaka dnevnog reda biti i rebalans gradskog proračuna održava se u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Početak sjednice obilježila je poduža rasprava o dnevnom redu u sklopu koje je HDZ predložio da se točka o prodaji udjela Grada u tvrtki APIS izostavi, na što im je gradonačelnik Milan Bandić, iznenađen takvim prijedlogom, poručio da ona ostaje na dnevnom redu.

Unatoč zahtjevu Kluba HDZ-a, gradski zastupnici su većinom glasova odlučili da ta točka ostaje na dnevnom redu te je pomaknuta sa šestog mjesta na četvrto.

Grad planira raspisati javni natječaj za prodaju svog udjela od 49% u toj tvrtki u iznosu od 284,2 milijuna kuna, iako je krajem prošle godine za taj udio od države tražio 137 milijuna.

- APIS je prevažno poduzeće, važno je i za nacionalnu sigurnost i mišljenja smo da na ovakav način nije dobro ići u njegovu prodaju, kazao je HDZ-ov Davor Filipović obrazlažući zahtjev svog Kluba.

Nezavisni zastupnik Renato Petek zatražio je stanku prije glasanja o usvajanju dnevnog reda jer, rekao je novinarima, smatra da je prijedlog za povlačenje točke o prodaji APIS-a zapravo pokušaj HDZ-a da se preko Gradske skupštine što više odmakne od Bandića kako bi imali što bolju sliku kod birača za parlamentarne izbore.

Gradonačelnik Bandić izjavio je, komentirajući izostanak podrške njegova koalicijskog partnera HDZ-a u Gradskoj skupštini u vezi prodaje udjela Grada u tvrtki APIS, da se zastupnici HDZ-a trebaju odrediti hoće li štititi interes građana ili države.

- Zastupnici HDZ-a se trebaju odrediti štite li interes građana ili države. Mislim da su u sukobu interesa, a Zagrepčani će to znati honorirati, rekao je Bandić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine.

- Iskonzultirao sam se zadnje dvije godine, s dva ministra državne imovine, jednim ministrom financija i premijerom. Što ste vi sinoć razgovarali u navačer, ne znam.  Ali to nije moj problem. Građani Zagreba će to honorirati. Vama ili meni. Inače, dosta je skidanja kože Bandiću, poručio je zagrebački gradonačelnik oporbi na sjednici.


Bandić: Očekujem da će gradski zastupnici podržati rebalans proračuna

Zastupnik u Gradskoj skupštini Davor Filipović (HDZ) rekao je da će njegova stranka podržati rebalans.

- Danas ovaj igrokaz koji ćemo gledati ovdje, da li HDZ podržao ili ne podržao rebalans proračuna, uopće nije važno, jer oni su zajedno u korupciji, smatra predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras.

Uoči sjednice Maras je rekao kako koalicija HDZ-a i gradonačelnika Milana Bandića donijela sve loše Gradu Zagrebu i da tako žele nastaviti raditi.

- Naše je da to mijenjamo i da to sprječavamo i na neki način onemogućimo, rekao je uoči sjednice Maras.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je uoči sjednice kako očekuje da će gradski zastupnici podržati rebalans proračuna Grada Zagreba, najavivši još najmanje dva rebalansa do kraja godine. 

- Očekujem da će proći jer svi oni koji žele dobro i ne žele opstruirati obnovu i pomoć ljudima glasat  će za proračun, poručio je Bandić.

Objasnio je da je ovaj prvi rebalans rađen zbog koronavirusa i potresa, podsjetivši da je prije njega, aktivirao i mjere o obustavi izvršenja proračuna. 
Poručio je da jedine stavke u proračunu Grada gdje nema limita su ono što treba za Covid-19 i za sanaciju u potresu oštećenih objekata. 

Kaže i da već vidi zbog čega će na jesen raditi drugi rebalans kad je potres u pitanju. Rekao je da je preko ureda za mjesnu samoupravu, pomoć dobilo 10%, odnosno 2400 ljudi.

PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih 

Pozdravio je i što će Ministarstvo graditeljstva idući tjedan raspisati natječaj za pomoć ljudima za bojlere i za podsljemenski dio, ali kaže da će ostati još jedan dio ljudi koji neće biti obuhvaćeni time. Tim ljudima će, kaže Bandić, pomoći kroz natječaje, a zbog toga će morati raditi novi rebalans. A onda će, rekao je, vjerojatno dok zahladi, doći i novi zakon, pa će onda morati raditi i treći put rebalans proračuna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!