Herman: Brak iz interesa između Možemo i zagrebačkog SDP-a ne može funkcionirati

21.12.2022.

Zadnja izmjena 20:44

Autor: HRT/Hina

33. obljetnica osnutka HDZ-a Grada Zagreba

33. obljetnica osnutka HDZ-a Grada Zagreba

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman ocijenio je u srijedu da "brak iz interesa" u Gradskoj skupštini između platforme Možemo i zagrebačkog SDP-a ne može funkcionirati te ih je pozvao da raspišu nove izbore u Gradu Zagrebu. 

- Po svemu što smo vidjeli, taj brak iz interesa ne može funkcionirati zato što je malo brakova iz interesa koji mogu dugo funkcionirati, rekao je Herman komentirajući pregovore o novom sporazumu o suradnji između Možemo i SDP-a u Zagrebu. Herman je to rekao prije početka obilježavanja 33. obljetnice osnutka zagrebačkog HDZ-a u hotelu Sheraton.


Herman: Raspišimo izbore u Zagrebu, ovako više ne može


Ocijenio je i da je zbog tog "braka iz interesa" po drugi put u godini dana raspušten zagrebački ogranak SDP-a, a njegov donedavni predsjednik Viktor Gotovac isključen iz stranke. Smatra i da u Zagrebu "više nikoga nije briga" za platformu Možemo niti za SDP i njihove neuspješne govore, a kamoli koalicijske sporazume. Poručio im je da se što prije dogovore idu li zajedno dalje ili ne, iako ne očekuje da će se danas nešto posebno dogovoriti.


- Ako shvate da dalje ovako više ne može... raspišimo izbore i ponovno pozovimo Zagrepčane da odluče kome daju svoje povjerenje. Siguran sam da to neće biti ni Možemo niti zagrebački SDP, ustvrdio je Herman.   

 

Pregovori o novom sporazumu o suradnji zagrebačkog SDP-a i Možemo počeli su danas, a po riječima v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branka Kolarića trebao bi biti potpisan krajem ove godine ili početkom sljedeće.


Herman je na svečanosti 33. obljetnice osnutka zagrebačkog HDZ-a podsjetio da je zagrebački HDZ 23. prosinca 1989. na Ekonomskom fakultetu osnovala grupa hrabrih entuzijasta uz sve, samo ne u blagonaklonim, društveno-političkim okolnostima. 


Najavio je da će u idućem razdoblju zagrebački HDZ "provoditi politiku koja će se temeljiti na stabilnosti, sigurnosti i svemu što Vlada radi na nacionalnoj razini".


- Želimo Zagrepčane u razdoblju koje je pred nama s proaktivnim idejama podsjetiti da trenutna gradska vlast ne radi kako treba, a da HDZ, zajedno sa svojim timom i ljudima od struke, može ponuditi građanima Zagreba daleko bolji, kvalitetniji i sigurniji život, poručio je.      

Kapulica: Put SDP-a je put bez povratka


Zamoljen za komentar izjave predsjednika SDP-a Peđe Grbina da je ove godine najveći neuspjeh Vlade bila inflacija i manja kupovna moć građana, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica rekao je da i Grbin i Mostov Nino Raspudić i ostali dio oporbe govore istim jezikom.


Podsjetio je da je Raspudić rekao da u šest godina ne može naći ni jednu pozitivnu stvar koju su napravili, a slično tome, kaže, danas ponavlja i Peđa Grbin.


- Poručio bih mu da malo pogleda na sat koji nosi kao uspomenu na Josipa Broza. Možda će mu to možda pomoći da se orijentira u vremenu, kada se već u prostoru ne može orijentirati pa ne zna ni gdje živi, rekao je Kapulica.


Predsjedniku SDP-a poručio je "neka pokuša zadržati barem malo dostojanstva i digniteta kojeg je stranka koju vodi nekad imala i nekad participirala u ozbiljnoj politici i onome što je državi potrebno".


- Danas toga, nažalost, nema i neće pod ovim vodstvom ni biti, ocijenio je Kapulica te ustvrdio da je sadašnji put SDP-a put bez povratka.

Obljetnici osnutka zagrebačkog HDZ-a, među inim, nazočili su predsjednik Vlade i stranke Andrej Plenković, ministri, saborski zastupnici i brojni stranački čelnici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!