Zagrebački HDZ osudio ukidanje projekcije svetaca na dan Svih svetih

02.11.2022.

12:36

Autor: HRT/Hina

Sjedište HDZ-a

Sjedište HDZ-a

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Zagrebački HDZ osudio je ovogodišnje ukidanje projekcije svetaca i blaženika na dan Svih svetih na zagrebačkim fontanama, ustvrdivši da je gradska vlast time povrijedila dostojanstvo građana Zagreba. 

Zagreb i Hrvatska trebaju biti ponosni na svoje svece i blaženike te ih s ponosom prikazivati na njihov veliki blagdan, a ne skrivati ih zbog rigidno-ideoloških stavova trenutne gradske vlasti koja ne može sakriti svoju netrpeljivost prema tradicionalnim vrijednostima na kojima je sagrađena cijela zapadna Europa, istaknuli su u priopćenju iz zagrebačkog HDZ-a.

Osvrnuli su se na činjenicu da ove godine na blagdan Svih svetih nije bilo projekcije svetaca i blaženika na zagrebačkim fontanama.

Ranije su iz Gradske uprave objasnili da ove godine nema svetaca na fontanama jer ih je već ranije za dan Svih svetih zakupilo veleposlanstvo Alžira. Dodali su i da je Grad Zagreb osigurao projekciju svetaca i blaženika dan prije toga, 30. listopada, no u HDZ-u smatraju da je riječ o ideološki motiviranoj odluci.

Oštro osuđujemo ovakav, kao i svaki drugi oblik vrijeđanja dostojanstva naših sugrađana, poručuju i pozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića i nadležne gradske institucije da razmisle o tome imaju li građani Zagreba i cijele Hrvatske, bili oni vjernici, ateisti ili agnostici, što protiv jednog velikana hrvatskog naroda kao Sveti Leopold Mandić kojemu se divi cijeli svijet.

Kažu i da su u Gradskoj upravi pokazali fundamentalno neznanje o vjeri i stoljetnoj tradiciji europskih kršćanskih vrijednosti koja su ukorijenjena u hrvatski narod jer ne znaju razliku između dana Svih svetih i Dušnog dana. HDZ također tvrdi da su hrvatski sveci i blaženici "kulturno, povijesno i vjersko bogatstvo svih Hrvata, a ne samo onih koji se izjašnjavaju kao katolici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!