Zagrebački HDZ: Tomašević svjesno ugrožava učenike i zaposlenike škola na Šalati

24.02.2023.

14:48

Autor: Hina/HRT/A.V.

Članovi zagrebačkog HDZ-a, arhivska fotografija

Članovi zagrebačkog HDZ-a, arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebački HDZ ocijenio je u petak da gradonačelnik svjesno ugrožava više od 1000 učenika i zaposlenika Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića i XVIII. gimnazije jer ništa nije poduzeo iako je elaborat uglednih stručnjaka pokazao da zgrada tih škola na Šalati nije sigurna protiv potresa.


HDZ podsjeća da je Klub gradskih zastupnika te stranke i HSLS-a, uz potporu nestranačkog zastupnika Ivice Lovrića, jučer na Gradskoj skupštini gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću predložio po hitnoj proceduri zaključak da što prije počne konstrukcijska obnova zgrade tih dviju škola. Prijedlog je prihvaćen, ali s gradonačelnikovim amandmanom da za 30 dana izvijesti o stanju tih zgrada. 


U priopćenju ističe da Tomašević ne samo da ne čini ništa radi sigurnosti učenika i zaposlenika tih škola, nego Gradu zbog raskidanja ugovora s izvođačem radova prijete i penali.


Iako je, kažu, s izvođačem radova za konstrukcijsku obnovu, izabranom na javnom natječaju, upravo Tomašević potpisao ugovor još 2021., sada izvještava da je zbog "poskupljenja radova" Grad pokrenuo jednostrani raskid ugovora. 


- Gradonačelnik u gotovo dvije godine od potpisivanja ugovora nije ni prstom mrdnuo kako bi počela obnova, a sada svojom novom odlukom ne samo što svjesno suočava Grad Zagreb s plaćanjem penala za raskid ugovora, nego i - daleko gore - dovodi u opasnost učenike i zaposlenike navedenih obrazovnih ustanova, ističe HDZ.


Skandalozno je, dodaje ta stranka, da "Tomašević i njegova družina NE Možemo svojom nesposobnošću te skrivajući glavu u pijesku pred ozbiljnošću problema ugrožavaju više od 850 učenika i više od 150 zaposlenika".


Tomašević je jučer, uz ostalo, rekao kako u projektu ne piše da je zgrada nesigurna te je najavio procjenu novog statičara. Ako se pokaže da zgrada nije sigurna, istaknuo je, odmah će se učenici preseliti u druge škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!