19:11 / 08.11.2019.

Autor: HRT

Zagrebački holding objavio prijedlog više cijene odvoza otpada

-

-

Foto: - / -

Prijedlog je upućen na savjetovanje, a nove cijene primijenjivat će se od veljače iduće godine.
Zagrebački holding napokon je objavio prijedlog nove, više cijene odvoza otpada. Podijeljena je u dva dijela - fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,5 kuna. Varijabilni dio cijene nije objavljen, ali ovisit će o broju odvoza i veličini spremnika.

Varijabilni bi dio, prema dosadašnjim najavama, iznosio oko 30 posto ukupne cijene. Iako se u priopćenju ne spominje cijena varijabilnog iznosa, može se procijeniti da bi prema novom cjeniku svako kućanstvo, uključujući i najmanji stan, za odvoz smeća plaćalo najmanje 90 kuna na mjesec.

Predložene su i kazne za odlaganje otpada u pogrešne spremnike koje bi iznosile od 250 do 800 kuna za kućanstva. Prijedlog je upućen na savjetovanje, a nove cijene primijenjivat će se od veljače iduće godine.

Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluga povezanih s javnom uslugom u Gradu Zagrebu korisnike dijeli u dvije kategorije - na kućanstva i one koji obavljaju djelatnost. Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, što određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge, od 75 do 180 kuna mjesečno, bez PDV-a.

Navedenim promjenama, ističu iz Grada, želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada i ispunila obveza Republike Hrvatske da do 2020. osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!