16:07 / 02.11.2020.

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni Dnevnik/HRT

Zagrebački Holding u prvih 6 mjeseci u gubitku od 140 milijuna kuna

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Treći dan zasjeda zagrebačka Gradska skupština. Na dnevnom redu je 20 točaka, među kojima i izvješća o poslovanju tvrtki u vlasništvu grada, koja nisu dobra.
Treći dan zasjeda zagrebačka Gradska skupština. Na dnevnom redu je 20 točaka, među kojima i izvješća o poslovanju tvrtki u vlasništvu grada, koja nisu dobra. Sjednica se održava telekonferencijski, ali dio oporbenih zastupnika ipak se okupio u zgradi Skupštine.

Zagrebački Holding u prvih 6 mjeseci ostvario je gubitak od 140 mil. kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine ostvarena dobit - razlog loših rezultata leži u pandemiji.

- Zbog prihoda od parkiranja 17,2 mil kuna, uređivanja i održavanja zelenih površina 16,6 mil, održavanje cesta 11,7, kolodvorskih usluga 8,6 mil kn, ističe Marica Dusper, članica uprave ZG Holdinga.

Prihod im je pao i u ugostiteljskim uslugama, uslugama tržnica te iz prodaje i distribucije plina i vode. Jedino pogrebne usluge usred pandemije ostvaruju dobit.

Na poslovanje ZET-a također je  utjecala situacija s COVID-om, ali i potres koji je u veljači pogodio Zagreb.

- Odlukom o privremenoj obustavi javnog prijevoza Stožera civilne zaštite, od 21.03.2020. obustavljen je javni prijevoz na području RH, a time i ZET-a, na području Zagreba, govori Ljuba Romčević Žgela, predsjednica Uprave društva Zagrebački električni tramvaj d.o.o.

Tako u prvih 6 mjeseci bilježe gubitak veći od 12 milijuna kuna, a istovremeno su ušli i u velike investicije. U sljemensku su žičaru uložili  238 mil i još nabavili 22 nova autobusa. Oporba tvrdi, proračun grada je opustošen.

- Povećanje broja zaposlenih  i plaće za njih  je veće nego što će se iz proračuna izdvojiti za potres, covid i poplavu koja je bila u 7 mjesecu. To vam govori o načinu upravljanja, ističe Anka Mrak Taritaš, GLAS.

I dalje se protive održavanju sjednica putem interneta.

- Upravo se dogodilo ono što sam se i bojao, da se iskoristila On line sjednica kako bi određene točke prošle ispod radara. Prvenstveno mislim na onu odluku oko bloka Badel, koja je po meni jedna od najštetnijih odluka u ovom mandatu Gradske skupštine, ističe Tomislav Tomašević, "Zagreb je naš!"

Od gradskih poduzeća u dubiozama je zagrebački velesajam s gubitkom od gotovo 7 milijuna kuna.

- Valja tu istaknuti posebno činjenicu da su naši prihodi od sajmovanja gotovo 60% manji u odnosu na usporedivo razdoblje u 2019, govori Zoran Ušurić, Zagrebački Velesajam.

Jedino su svi bili suglasni da se pokojnom generalu Petru Stipetiću podigne spomenik i da neki od gradskih trgova nosi njegovo ime.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!