Zagrebački HSLS predlaže otkazivanje državne mature

22.04.2020.

11:47

Autor: M.M./Hina

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagrebački HSLS predložio je da se ovogodišnja državna matura otkaže te da se učenici koji žele upisati fakultete testiraju na prijemnim ispitima u rujnu.
Zagrebački HSLS predložio je da se ovogodišnja državna matura otkaže te da se učenici koji žele upisati fakultete testiraju na prijemnim ispitima u rujnu.

Zbog štrajka prosvjetara, epidemije i potresa u Zagrebu učenici su dosad izgubili otprilike 65 radnih dana i neće se moći adekvatno pripremiti za polaganje državne mature. Stoga smatramo da bi ovu školsku godinu trebalo završiti bez dodatnog stresa za učenike, ističe u priopćenju zagrebački HSLS.

Prijedlog su uputili Gradskom uredu za obrazovanje, od kojega očekuju da od Ministarstva obrazovanja zatraži otkazivanje mature za ovu školsku godinu.

Upozoravaju kako bi u slučaju da se državna matura održi rezultati bili najlošiji do sada jer učenici zaostaju u pripremama s obzirom da do jučer nisu znali hoće li se matura uopće održati.

Naime, resorna ministrica Blaženka Divjak objavila je tek 21. travnja da će se matura ipak održati, i to od 8. do 29. lipnja tako da je  učenicima preostalo svega 30 radnih dana, odnosno sedam tjedana za pripremu.

Gradski HSLS ocjenjuje i da državna matura gubi smisao jer se njome, prema riječima ministrice, neće obuhvatiti dijelovi koje su učenici trebali svladati tijekom ožujka i travnja.

Tome treba dodati i učenike strukovnih škola, koji ove školske god moraju polagati završne ispite i završne radnje pomoću internetskih aplikacija, što ih stavlja u nepovoljniji položaj.

Po mišljenju Zrinke Ristić Dedić, bivše članice Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, 60 posto učenika je pod stresom zbog ovogodišnje situacije u školama koju su obilježili štrajk prosvjetara, epidemija koronavirusa i potres u Zagrebu.

Učenici završnih razreda dobivaju prevelik broj radnih zadataka koje moraju rješavati u zadanom roku, što im otežava pripreme za državnu maturu.

HSLS ističe da se još ni jedna generacija nije našla u ovakvim uvjetima polaganja mature te navode primjer naprednijih europskih zemalja ( Francuska, Nizozemska, Velika Britanija)  koje su već odlučile otkazati svoje državne mature.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!