09:49 / 19.10.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Zagrebački HSLS protivi se mogućem smanjenu studentskih invalidskih stipendija

Smanjenje invalidskih stipendija

Smanjenje invalidskih stipendija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Zagrebački HSLS osudio je u utorak moguću odluku o smanjenju 28 studenskih invalidskih stipendija, poručivši da treba štedjeti "na nabujalom i otuđenom Zagrebačkom holdingu", a ne na najranjivijima.

Mediji su, naime, ovog tjedna objavili kako zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, u pokušaju proračunskih ušteda, studentima s invaliditetom planira znatno smanjiti stipendije.

Moguće smanjenje studentskih invalidskih stipendija bila bi prava socijalna katastrofa za najranjivije Zagrepčanke i Zagrepčane, ističe u priopćenju HSLS, zamjerivši novoj gradskoj upravi što "kao da ne prepoznaje prioritete i ponovno djeluje poput očajnog menadžera koji rješavanje višedesetljetnih financijskih dubioza misli postići društveno krajnje štetnim kvazi-uštedama".

Zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića podsjetili su na važnost povećavanja jednakosti šansi i stupnja uključivosti građana, "onog pojma kojim se do prije svega nekoliko mjeseci hvalio u svojoj izbornoj kampanji".

Pozvali su ga pritom na "hrabre, strukturirane i dugoročne poteze ozdravljenja Grada Zagreba, a ne na moguće štetne i nemušte pokušaje kao izlike za nedostatak znanja i hrabrosti u upravljanju glavnim gradom Republike Hrvatske".

Zadatak gradske uprave, smatraju u zagrebačkom HSLS-u je smanjiti svoje troškove, posebice politički uhljebljenih kadrova, usmjeriti se na ozdravljenje grada i "pročešljati" prekomjerno trošenje javnog novca da bi grad u konačnici bio na usluzi svojim građanima.

HSLS grada Zagreba smatra da obrazovanje nikad ne smije biti prostorom ikakvih ušteda, već naprotiv ono mora isključivo biti područjem novih, promišljenih ulaganja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!