Zagrebački HSU: Umirovljenička kartica, otvaranje dnevnih boravaka za umirovljenike

01.08.2023.

12:13

Autor: I.Z./HRT/Hina

Umirovljenici

Umirovljenici

Foto: - / Shutterstock

Umirovljenička kartica, otvaranje dnevnih boravaka i barem jedan subvencionirani obrok dnevno, neki su od zahtjeva koji će zagrebački ogranak Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) predložiti gradonačelniku Zagreba kako bi im se poboljšao život u Gradu.

Zagrebački HSU danas je da, za razliku od određenih pomaka nabolje na državnoj razini, a zalaganjem HSU-a, na zagrebačkoj ne vide gotovo ništa iz čega bi iščitali da se gradska vlast brine za svoje umirovljenike.

Umirovljenička populacija broji gotovo 188.000 umirovljenika, što je četvrtina stanovnika Zagreba, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je HSU nabrojao zahtjeve koje će predložiti gradonačelniku, a kako bi se poboljšao život umirovljenika u Zagrebu.

HSU smatra da bi se dohodovni cenzus za stjecanje prava na novčanu naknadu umirovljenicima, a koji je odlukom zagrebačke Gradske skupštine povećan sa 225,63 eura na 238,90 eura mjesečno, trebao podići bar do razine od 424,71 eura, koliki je sadašnji cenzus za ostvarivanje prava na besplatnu ZET godišnju karticu.

Traži i da Grad umirovljenicima osigura umirovljeničku karticu kojom bi se mogli legitimirati u svim službama i trgovačkim društvima u upravljanju i vlasništvu Grada, te određenim kategorijama, u zavisnosti od imovinskog statusa omogućiti plaćanje usluga, te određenih roba u trgovačkim društvima s kojima Grad Zagreb zaključi sporazum.

HSU traži i otvaranje dnevnih boravaka u kojima bi se umirovljenici družili. Smatramo da bi grad koji, na ime poreza i prireza godišnje od umirovljenika uprihodi 23, 7 milijuna eura, a to je 37 posto ukupnog prihoda na razini države, mogao osigurati svojim umirovljenicima i ovaj dnevni boravak, pa i bar jedan subvencionirani obrok dnevno, ističe HSU. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!