12:57 / 02.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Zagrebački pogrebnici traže pojeftinjenje

Pogreb

Pogreb

Foto: Ilustracija / Pixabay

Zagrebačka Udruga pogrebnika uputila je apel Gradu Zagrebu kojim traži ukidanje monopolističkog ponašanja komunalnog poduzeća Zagrebačka groblja koje je, tvrde, protekle godine cijenu svojih usluga povećalo između 40 i 100%.

- Pogodio nas je virus, potresi, gospodarska kriza, a Groblja povećaju cijene usluga i po 80% ili 100%. Zbog njih je danas prosječan pogreb skuplji oko 2000 kuna, a pokop u Zagrebu najskuplji u zemlji, upozorio je Zoran Žic iz Udruge pogrebnika Grada Zagreba.

Udruga, koja okuplja 25 zagrebačkih poduzeća, s nedavno izabranim novim vodstvom kojim predsjeda Ratko Medenec, poručuje da ne mogu više podnositi monopolističko ponašanje Zagrebačkih groblja.

Upozoravaju i na kršenje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti jer im Groblja brane određene djelatnosti sprječavajući tržišno natjecanje i poslovanje.

- Zagrebačka groblja ne rade vikendom, a pogrebnicima brane prijevoz vijenaca i prodaju osnovnih urni, što je čista komercijalna djelatnost. Cijene usluga povećali su bez ikakvih razgovora i dogovora. Napravili su to nasilno, potpuno bez osjećaja za aktualnu situaciju" kaže Žic.


Udruga ističe da želi još jednom razgovarati sa Zagrebačkim grobljima prije nego što krene u pravnu bitku i povede postupak pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja.

Traže da Zagrebačka groblja povećaju kvalitetu usluga, rade vikendom i blagdanom i uvedu veći broj rashladnih komora. Također smatraju da, uz malo dobre volje, može doći do značajne korekcije cijena.

- Ne želimo više da nas ljudi napadaju da se bogatimo na nečijoj smrti, a istina je da su cijene povećala Zagrebačka groblja, poručuje Udruga pogrebnika.

Podružnica Zagrebačkog holdinga - Gradska groblja održava i upravlja s 28 zagrebačkih groblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!