21:37 / 28.05.2020.

Autor: I.D./HRT

Zagrebački potres pao na leđa učenika i roditelja?

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici, jedina je "crvena" škola u centru Zagreba. Za rad neće biti spremna niti prvog dana školske godine 2020./2021. pa su u Gradu odlučili da će učenici te škole nastavu pohađati na drugom kraju grada.
Potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru koji je pogodio Zagreb, u nedjelju, 22. ožujka 2020. u 6:24 sati - uzdrmao je mnoge: od građana do stambenih zgrada, obrazovnih ustanova. No, dva mjeseca kasnije, čini se, potresao je najviše učenike i njihove roditelje.

Petra Zrinskog u Krajiškoj ulici, jedina je "crvena" škola u centru Zagreba. Samim time, boravak u njoj nije moguć. Za rad neće biti spremna niti prvog dana školske godine 2020./2021. pa su u Gradu odlučili da će učenici te škole od 5. do 8. razreda nastavu pohađati na drugom kraju grada - u desetak km udaljenoj školi: u OŠ Ive Andrića u Novom Zagrebu, u naselju Sopot.

Odluka je donesena, bez da se, kako to nažalost obično biva, išta pita same učenike i njihove roditelje. Stoga su se roditelji danas, tijekom održavanja roditeljskog vijeća OŠ Petra Zrinskog - okupili ispred OŠ Ivan Cankar u kojoj se sjednica održavala - u nadi da se čuje i njihov glas, da se uzme u obzir i njihovo mišljenje te da od ravnateljice OŠ Petra Zrinskog Mirjane Jermol, dipl.učitelj., dobiju odgovore na brojna pitanja vezana za ovakvu odluku. Odluku zbog koje će, kažu, najviše "stradati" sami učenici i njihovi roditelji.

Roditelji u ime djece

- U petak je donesena ta odluka, trebala je biti 15. kolovoza, ali je na inicijativu roditelja donesena nešto ranije. Mi smo bili šokirani da djeca iz šireg centra Zagreba idu u Novi Zagreb, a da nas se recimo traži suglasnost da djeca mogu biti na Kegliću npr. poslije škole ili za vrijeme vjeronauka ili jezika koji ne pohađaju, a za ovo nas nije nitko ništa pitao, to je sramotna odluka, kazala je majka učenice 4. razreda Silvija Negro Rogić.

Djeca će tako, kaže, prvenstveno previše vremena gubiti na putovanje. No to je samo jedan od problema. Tu su i roditelji s više djece kojima zbog ovakve odluke djeca moraju ići u škole po gotovo cijelom gradu.

- Ja sam jedan od tih roditelja i trebala bih dijete upisati u OŠ Petar Zrinski, a nakon ovog mi to ne pada na pamet, morala sam tražiti druga rješenja, jer mi je ovo neprihvatljivo. Nažalost starije dijete se ne želi preseliti u neku drugu školu jer je vezana za prijatelje i profesore, ali mi je nevjerojatno da će putovati dnevno sat i pol do dva kao dijete koje ima status sportaša. Pitanje je hoće li moći nastaviti s treninzima na ovaj način. Postoji u blizini Katoličko veleučilište, može Grad iznajmiti na godinu dana prostorije i tako bi se pomoglo svoj našoj djeci na najlakši mogući način, kaže Negro Rogić.

Nadaju da se da će do jeseni ipak doći do promjene odluke - na dobrobit djece. No ako ostane na ovome, borbu će nastaviti.

- Apsolutno, ja mislim da treba raditi pritisak na Gradski ured za obrazovanje pa čak i na gradonačelnika koji je u ovom slučaju samo figura, ali nema veze. Ne treba odustati, jer ja ne smatram da će obnova škole trajati samo godinu dana i o tome se treba voditi računa - na koji način će se škola obnoviti - ako se treba obnoviti po EU standardima - to ne može trajati godinu dana, kaže Silvija Negro Rogić.


I Petar Brkić, također roditelj osnovnoškolca iz OŠ Petar Zrinski, slaže se da je odluka premještaja učenika u Novi Zagreb, u Sopot - besmislena.

- Mislimo da je poprilično glupo da se selimo u Novi Zagreb i da nam se djeca svaki dan voze po sat, dva tamo i nazad, kad oko naše škole ima dosta škola koje imaju jednosmjensku nastavu u koje bi se naša djeca mogla smjestiti. Ali neke druge škole, iz kojih se opet djeca voze autobusom - dolaze u te škole. Uglavnom, raspored je napravljen prilično glupo i sve skupa je poprilično nevjerojatno da mi moramo ići u Novi Zagreb, da naša djeca ne mogu negdje bliže ići, kazao je Brkić.


Da se djeca iz centra grada šalju u njima potpuno nepoznat dio grada, kaže majka učenika petog razreda OŠ Petar Zrinski Mirjana Vujović Đurak, odluka je u kojoj se najmanje misli na djecu.

- Smatram da se nije vodilo računa o interesu djece, već da je nekome ovo bilo najlakše rješenje - da ih stave sve zajedno u jednu školu pa makar to bio i Sopot. Da nisu uzeta u obzir sva moguća rješenja. Jer nisu jedino škole rješenja. Mogli su sagledati državne zgrade, zgrade koje su pod upravom Grada, vojna učilišta - evo ovdje u blizini i naše škole i ove škole se nalazi novo vojno učilište - zgrada koja bi mogla primiti našu djecu. Postoji puno drugih rješenja koja su mogla prije ovoga biti razmatrana. Ako Grad to nije u stanju da riješi sam, onda je trebao konzultirati državu, ministarstvo obrazovanja, uključiti i druge institucije koje su sasvim sigurno mogle pomoći da se iznađe bolje rješenje. A ne ponuditi ovako na prečac, objavom na internet stranicama škole - jedno za djecu potpuno ne primjereno rješenje, kazala je Mirjana.


Odgovor iz Grada

Upit smo poslali i u Grad Zagreb - Gradskom uredu za obrazovanje. Odgovor pročelnika Ivice Lovrića prenosimo u cijelosti:

"Poštovana, slijedom Vašeg upita o preseljenju učenika OŠ Petra Zrinskog, ovim Vas putem obavještavamo kako su pri izradi plana premještaja u obzir uzete prostorne mogućnosti svih zagrebačkih škola te potrebe i prava učenika na obrazovanje pod jednakim uvjetima, što podrazumijeva i organiziranje programa produženog boravka u svim školama, sukladno njihovim potrebama.

Napominjemo da složenost organizacije premještanja ukupno 2424 učenika, od čega njih 690 u 32 skupine produženog boravka, iz pet osnovnih škola u Gradu Zagrebu koje neće biti spremne za rad prvog dana školske godine 2020./2021. nameće nužnost višestrukih rješenja. Ističemo također da su planovi preseljenja i organizacije odgojno-obrazovanog rada za sljedeću školsku godinu izrađeni u suradnji i usuglašeni s ravnateljima svih škola.

Za razumijevanje složenosti organizacije odgojno-obrazovnog rada za učenike iz OŠ Petra Zrinskog ovim Vas putem obavještavamo da OŠ Petra Zrinskog broji ukupno 666 učenika, od čega 326 učenika razredne nastave, od kojih je njih 259 raspoređeno u 11 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za koje je učionica potrebna cijeli dan, odnosno od 8.00 do 17.00 sati. U želji da ne uskraćujemo program produženog boravka najmlađim učenicima iz svih osnovnih škola uključenih u proces reorganizacije i omogućimo im Ustavom zajamčeno pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima, učenici razredne nastave OŠ Petra Zrinskog raspoređeni su u tri najbliže im škole koje u svojim prostorima mogu organizirati redovitu nastavu te program produženog boravka kako za svoje učenike, tako i za učenike OŠ Petra Zrinskog.

Ističemo pritom da preostali kapaciteti spomenutih škola, kao ni drugi škola u okolici, nisu dovoljni za organizaciju redovite nastave i za učenike predmetne nastave OŠ Petra Zrinskog. Naime, druge škole u okolici prihvatile su učenike iz ostalih četiriju stradalih osnovnih škola, pri čemu se ovaj Ured vodio istim kriterijima i prioritetima kao i za učenike iz OŠ Petra Zrinskog.

Najprihvatljivije je stoga te pedagoški i organizacijski najopravdanije rješenje učenike predmetne nastave iz OŠ Petra Zrinskog izmjestiti zajedno, u školu koja ima potrebne prostorne kapacitete kako bi im se omogućio nastavak ne samo odgojno-obrazovnog rada već i vršnjačkog druženja. Slijedom navedenog, učenici predmetne nastave bit će izmješteni u OŠ Ive Andrića. Napominjemo da će za sve učenike predmetne nastave OŠ Petra Zrinskog tijekom iduće školske godine biti organiziran prijevoz čime će se osigurati siguran dolazak i odlazak učenika iz OŠ Ive Andrića."

Na upit je li moguće preseliti učenike u bližu im OŠ Malešnica, Lovrić odgovara:

"Slijedom Vašeg dodatnog upita o mogućnosti preseljenja učenika Osnovne škole Petra Zrinskog u Osnovnu školu Malešnica, ističemo kako OŠ Malešnica ove školske godine pohađa 961 učenik, a prema postojećim podacima o broju učenika za upis u prvi razred u školskoj godini 2020./2021.,školu će iduće školske godine pohađati još i veći broj učenika.

Nadalje, uslijed velikog broja učenika koji pohađaju navedenu školu, mnoge su učionice zauzete i u popodnevnim satima zbog izvođenja izborne nastave. Ističemo također kako je 200-ak učenika razredne nastave OŠ Malešnica raspoređeno u 10 odgojno-obrazovnih skupina produženog boravka za koje je učionica potrebna cijeli dan, odnosno od 8.00 do 17.00 sati.

Slijedom navedenog, a uzevši u obzir i činjenicu da će od iduće školske godine u OŠ Malešnica biti povećana potreba za dodatnim prostornim kapacitetima uslijed uvođenja informatike kao izbornog predmeta za učenike razredne nastave, OŠ Malešnica ne posjeduje potrebne prostorne kapacitete za prihvat učenika OŠ Petra Zrinskog.

Još jednom ističemo kako su pri izradi plana premještaja u obzir uzete prostorne mogućnosti svih zagrebačkih škola te potrebe i prava učenika na obrazovanje pod jednakim uvjetima, što podrazumijeva i organiziranje programa produženog boravka u svim školama, sukladno njihovim potrebama. Ističemo također da su planovi preseljenja i organizacije odgojno-obrazovanog rada za sljedeću školsku godinu izrađeni u suradnji i usuglašeni s ravnateljima svih škola."

Rješenje (ni)je na vidiku?

Sastanak roditeljskog vijeća i ravnateljstva škole Petar Zrinski trajao je do kasnih poslijepodnevnih sati. Rješenje nije nađeno, a ako je suditi po roditeljima, bitka za smještaj djece iz jedine "crvene" škole u središtu Zagreba tek počinje. Pri ovakvoj odluci Grada najmanje se, čini se, vodilo računa i o zakonom zajamčenoj jednakosti u obrazovnom procesu svim učenicima u Hrvatskoj, a roditelji, pozivajući se na taj i još neke zakone odgovore kane tražiti i od mjerodavnog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!