U Zagrebu, Splitu i Rijeci prosvjedi za prava žena

08.03.2022.

20:55

Autor: Lucija Judnić/Matea Mikić/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Danas marš, sutra štrajk

Danas marš, sutra štrajk

Foto: Dnevnik / HRT

Međunarodni je dan žena. No žene diljem svijeta i u trećem desetljeću dvadeset prvog stoljeća moraju se boriti za svoja temeljna prava. I u našoj zemlji čule su se poruke potpore u njihovoj borbi za ravnopravnost. U Zagrebu se večeras, već šestu godinu, održava prosvjedni marš pod nazivom "Noćni marš - 8. mart".

Noćni marš za 8. mart ponovno je organizirao feministički kolektiv fAKTIV pod sloganom "Danas marš, sutra štrajk!", kojim se u prvom redu željelo ukazati na nedostatno plaćeni ženski rad te istaknuti generalni štrajk žena kao krajnje oruđe za postizanje radne ravnopravnosti.

Članice fAKTIV-a poručile su također da maršem slave borbu feminističkih inicijativa i žena koje su zadnjih godina mijenjale zakone u Hrvatskoj i regiji progovorivši otvoreno o seksualnom nasilju.

Galerija
Prosvjed u Zagrebu, Foto: Dnevnik/HRT
Prosvjed u Zagrebu, Foto: Dnevnik/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Dnevnik/HRTProsvjed u Zagrebu, Foto: Dnevnik/HRT

- Kroz grad Zagreb i Gundulićevu ulicu, prema neslužbenim podacima organizatora, promarširalo je gotovo 5000 ljudi. Pod sloganom "Danas marš, sutra štrajk" fokus večerašnjeg prosvjeda bio je na nejednakostima između muškaraca i žena na tržištu rada. Prema posljednjim podacima, jaz u plaćama za 2020. godinu bio je gotovo 12 posto, dok je jaz u mirovinama na štetu žena bio gotovo 22 posto. Prosvjednici su danas poručili i da nisu samo žene plaćene manje za iste pozicije kao muškarci, već nisu uopće plaćene za rad kod kuće koji, kako kažu prosvjednici, one obavljaju iz ljubavi. Zabrinjavajući su i brojevi koji se tiču femicida u Hrvatskoj. Ove godine, do današnjeg dana, ubijeno je 5 žena, a nad 3 je izvršen pokušaj ubojstva. Jednako je loša i statistika silovanja. Na jedno prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Svi su se danas složili da su pomaci u borbi i statusu prava žena u Hrvatskoj mali, međutim pomaka ima, treba i dalje ustrajati i raditi na tome, izvijestila je novinarka Lucija Judnić za Dnevnik HTV-a.

Dame iz doma za starije u Vinkovcima, iza kojih su godine životnog iskustva, na Međunarodni dan žena poslale su snažnu poruku. "Da se ne daju robiti, da se ne daju tući i da su gazde u kući."

Jer danas se mora govoriti i o problemima - pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ističe porast rodno uvjetovanog nasilja i femicida.

Da su promjene nužne, potvrđuje i indeks rodne ravnopravnosti, prema kojemu Hrvatska zauzima tek 19. mjesto među zemljama EU-a.

U prigodnom priopćenju Dan žena čestitao je predsjednik Sabora, a putem Twittera i predsjednik Vlade.

"Sinergijom mjera za veću zapošljivost žena, unaprjeđivanjem demografskih mjera, kao i odlučnom borbom protiv svih oblika diskriminacija i nasilja nad ženama, odlučni smo u stvaranju društva jednakih prilika", poručio je premijer Andrej Plenković.

Obilaskom izložbe "Žene i tehnika" čestitkama se pridružio i predsjednik Zoran Milanović.

Današnji dan prolazi i u znaku marševa za solidarnost. Osim Zagreba, na ulicu su večeras izašli i Split i Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!