14:41 / 24.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Zagrebački SDP najavio dovršenje novog modela upravljanja Zagrebom

FOTOGRAFIJA:Zoe Sarlija/PIXSELL

FOTOGRAFIJA:Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je u subotu dovršenje novog transparentnijeg modela upravljanja gradom - "smart city".
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je u subotu dovršenje novog transparentnijeg modela upravljanja gradom - "smart city", na kojem rade članovi stranačkih savjeta kako bi Zagreb postao jedna od deset vodećih europskih metropola po uzoru na Beč.

-
Postojeći je model potrošen i netransparentan te je nanio puno štete gradu Zagrebu. SDP ima rješenja koja će se zasnivati na potrebama građana, a ne uskog kruga ljudi, istaknuo je Maras na konferenciji za novinare u sjedištu zagrebačkog SDP-a.

Najavio je, kako će u okviru projekta "smart city" građani moći u svakom  trenutku izravno putem interneta davati primjedbe na pojedine dokumente kao što su, primjerice, generalni urbanistički plan (GUP), prostorni plan i drugo te će tako gradska uprava biti upoznata s onim što građani misle i žele. To sada nije moguće i očito je nekome u interesu da ostane netransparentno, ustvrdio je Maras.

Upitan o javnosti nepoznatom sadržaju memoranduma o ulaganju u Zagrebu koji je gradonačelnik Milan Bandić potpisao u Dubaiju, Maras  je rekao da je to sramotno te da građani moraju znati što je potpisano s tamošnjim investitorima kako bi se zaštitili njihovi interesi. Predložio je da Državno odvjetništvo provjeri cjelokupnu dokumentaciju.

Na tvrdnje iz zagrebačke gradske uprave kako se radi o neobvezujućem memorandumu, Maras je uzvratio kako gradonačelnik predstavlja više od 700.000 građana i kada nešto potpisuje u njihovo ime mora imati odgovornost te ne može potpisivati bilo što. Ne može potpisivati nešto za što nema potporu građana i Gradske skupštine i forsiranja procedure kako bi se to provelo, ustvrdio je Maras.

- Postojeći model upravljanja gradom je  katastrofalan i kriminalan jer je izgubljeno vrijeme i novac, zapuštena komunalna infrastruktura, nastali su veliki problemi s vodoopskrbnom mrežom i odvozom otpada. Imamo netransparentnost na svakom koraku od GUP-a do funkcioniranja gradskih službi, nema novca za obrazovanje, ali ima za projekte koje gradonačelnik gura svojim kumovima, ustvrdio je Maras.

Najavio je kako  će SDP sve to promijeniti na izborima za godinu i pol dana napominjući kako imaju pred dovršenjem projekte gradske politike.

Na upit o Brodarskom institutu, za koji su interes pokazali Kinezi, Maras je rekao kako nema ništa protiv suradnje sa svjetskom i gospodarskom velesilom kao što je Kina, ali uz uvjet da Institut ostane u Zagrebu i da od toga koristi ima hrvatsko gospodarstvo.

Ustvrdio je kako su ministar gospodarstva Darko Horvat i premijer Andrej Plenković mjesecima vukli za nos hrvatsku javnost tvrdeći kako kineski ulagači imaju interes za brodogradilišta Uljanik i 3. maj da bi se konačno pokazalo kako od toga nema ništa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!