14:36 / 01.08.2019.

Autor: HRT/Hina

Zagrebački SDP predlaže referendum o izmjenama GUP-a

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je jučer započela dvotjedna javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba, iz gradskog SDP-a su najavili borbu protiv donošenja izmjena pod svaku cijenu.
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras najavio je da će od zagrebačke Gradske skupštine zatražiti raspisivanje referenduma o izmjenama i dopunama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP), ističući kako je referendum jedini način da se utvrdi imaju li te promjene podršku većine građana.

Nakon što je jučer počela dvotjedna javna rasprava o izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba, gradski SDP-a na konferenciji za novinare najavio je borbu protiv donošenja tih izmjena pod svaku cijenu.

- Na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine predložit ćemo raspisivanje referenduma o donošenju takvih izmjena te pozivamo sve ostale stranke u Skupštini da nam se u tome pridruže, kazao je Gordan Maras.

Smatra da će SDP uspjeti prikupiti 17 potpisa gradskih zastupnika kako bi se prijedlog o raspisivanju referenduma stavio na dnevni red skupštinske sjednice, a još važnijim smatra da taj prijedlog dobije glasove većine zastupnika.

Pozvao je stoga predsjednika Skupštine Dragu Prgometa (HDZ) da dopusti građanima iznošenje mišljenja.

- Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić govori da su struka i građani za donošenje izmjena i dopuna GUP-a. Niti struka, što je vidljivo po javnim istupima društva arhitekata, niti građani, što je vidljivo po količini građanskih inicijativa koje su se udružile, nisu za to. Jedini način da se građani očituju o tome jest da se napravi referendum, ustvrdio je Maras. 

U slučaju da Gradska skupština ipak ne podrži održavanje referenduma te izglasuje ovakve izmjene GUP-a, čelnik zagrebačkog SDP-a vjeruje da će se te štetne odluke poništiti nakon lokalnih izbora, koji će se održati za godinu i pol. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!