13:26 / 06.11.2020.

Autor: Hina

Zagrebački SDP uputio prijedlog izmjena poslovnika da se sjednice održavaju fizički

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjenu poslovnika traže jer je "činjenica da telekonferencijska sjednica bitno umanjuje načelo javnosti i transparentnosti rada Skupštine".
Klub zastupnika SDP-a zagrebačke Gradske skupštine izvijestio je u ponedjeljak da su Odboru za Statut, Poslovnik i propise uputili prijedlog izmjena poslovnika kojim bi se tijekom pandemije koronavirusa, po uzoru na Hrvatski sabor, sjednice umjesto online održavale fizički.

Razlog inicijative je činjenica da su već dvije skupštinske sjednice Skupštine, ona u svibnju te posljednja u listopadu, održane telekonferencijski, za što ne postoji uporište u važećem poslovniku Gradske skupštine niti statutu Grada, kazao je na konferenciji za novinare potpredsjednik Skupštine Matej Mišić.

Izmjenu poslovnika traže jer je "činjenica da telekonferencijska sjednica bitno umanjuje načelo javnosti i transparentnosti rada Skupštine".

Naglašava da nisu izmišljali dodatna rješenja, već preuzeli rješenja koja ima Sabor u slučaju zasjedanja za vrijeme epidemije.

- Svi uvjeti koji su osigurani u Saboru da bi mogao normalno raditi na fizičkoj sjednici mogu se osigurati i Skupštini i zbog toga smo uputili ovu inicijativu, istaknuo je Mišić.

U prijedlogu traže da se propiše da u slučaju epidemije zarazne bolesti, Skupština nastavlja s radom u skladu sa statutom i poslovnikom. Za osobe koje su pozitivne na koronavirus ili se nalaze u samoizolaciji, zbog čega ne mogu prisustvovati fizičkim sjednicama, traže da im se kao i zastupnicima u Saboru omogući da mogu telekonferencijski sudjelovati - odlučivati i raspravljati.

Takav prijedlog, rekao je Mišić, konzultirali su s novim SDP-ovim zastupnikom u Skupštini, epidemiologom Brankom Kolarićem.

- On je stava da, ukoliko se može osigurati distanca i nošenje maski, što se na sjednicama na Velesajmu ispoštovalo i osiguralo, u tom slučaju nema razloga da se sjednica ne održi fizički, istaknuo je Mišić.

SDP-ov Klub očekuje da će Odbor za statut, poslovnik i propise u primjerenom roku sazvati sjednicu i raspraviti o njihovom prijedlogu te u konačnici sam prijedlog izmjena poslovnika uputiti prema Skupštini. Mišić je pozvao predsjednika tog odbora da sazove sjednicu kako bi već na proračunskoj sjednici mogli odlučiti o novome poslovniku

Transparentnosti rada Skupštine iznimno značajna za građane

- Interes javnosti i transparentnosti rada Skupštine iznimno je značajan za građane. Ne želimo više da se ijedna odluka od građana pokuša sakriti kroz telekonferencijsku sjednicu i zato ćemo ustrajati na našem prijedlogu, poručio je.

Isključivo iz čega predsjednik Skupštine Drago Prgomet crpi legitimitet za ovakvo sazivanje sjednica je, naglašava, mišljenje Ministarstva uprave koje je dobio pred 33. sjednicu koja je održana u svibnju kada je bila prva faza pandemije koronavirusa.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Saša Molan ustvrdio je da je ovo način da budu odgovorni prema građanima i da se vidi jasno tko i što zastupa i kakvi su stavovi po pojedinim točkama.

- Uvjeti koji mjere na snazi iziskuju su mogući kako u samoj zgradi Skupštine u Ćirilometodskoj, tako onda i kada su sjednice po potrebi na Velesajmu, smatra Molan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!