Zagrebački Stožer civilne zaštite spreman pružiti sve usluge, nema panike

01.03.2020.

15:27

Autor: Hina/I.Z.

default error photo
Na sastanku su, između ostalog razgovarali o izvješću s jučerašnjeg Nacionalnog stožera, organizacijskim i logističkim pitanjima te na rad epidemiologa i epidemiološke službe.
Načelnica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba Olivera Majić rekla je da je Stožer spreman svakoga trena pružiti sve usluge iz svoje ovlasti te je građanima preporučila samo oprez, kao što se radi inače u situacijama kada se pojavi gripa, bez panike.

- Stožer civilne zaštite Grada Zagreba kao potporno tijelo Stožeru za zdravstvo spremno je svakog trenutka pružiti sve usluge iz svoje ovlasti i ingerencija. Poručujemo našim sugrađanima da nema potrebe za panikom, nego preporučujemo samo oprez, kao što se radi inače u situacijama kada se pojavi gripa, rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić nakon sastanka Stožera u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama.

Na sastanku su, među ostalim razgovarali o izvješću s jučerašnjeg Nacionalnog stožera, organizacijskim i logističkim pitanjima te na rad epidemiologa i epidemiološke službe.

- Ovog trenutka, ističe Majić, nema nikakve preporuke za neke dodatne mjere, osim onih koje Grad i provodi.

Upitana nije li kontradiktorno da se održava toliko konferencija i daje toliko priopćenja dok se istodobno građanima govori 'nema panike', odgovorila je da to njima organizacijski mnogo pomaže.

- Komunikacijski, bolje je imati informaciju nego da se misli da se neka informacija sakriva. Imamo možda problem 'dumpinga' informacija, ali bolje je više što više informacija. Odgovornost onih koji prenose informaciju je da ju prenesu u što boljem i točnijem obliku, poručila je Majić.

ZET svakodnevno čisti tramvaje

Što se tiče informacije da je zbog koronavirusa počela dezinfekcija tramvaja, koja se jučer pojavila u medijima, rekla je da je riječ o netočnoj informaciji jer ZET provodi svakodnevno čišćenje tramvaja. Također, jednom mjesečno vanjski pružatelj usluge redovito, neovisno o ovoj situaciji, ističe Majić, dubinsko čisti kola posebnim sredstvom za čišćenje.

- Nikakve dodatne radnje unutar ZET-a nisu poduzete, nemamo takvu uputu, osim što su se pojačala dezinfekcija ruku određenim dezinfekcijskim sredstvom, poručila je.

Što se tiče zabrane posjeta u nekim privatnim domovima za umirovljenike, voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Vanja Tešić istaknula je da je do sada izdano sedam specifičnih preporuka o postupanju te da se sve svode na zamolbu da se malo pojačaju higijenske mjere.

- Nema striktnih zabrana posjeta. To opet ovisi i o izgledu objekta i organizaciji posjeta pa je to individualizirano. Mora se prilagoditi epidemiološkoj situaciji, ali za sada nema razloga za striktne zabrane posjeta, poručila je.

Što se tiče obveze da svi vrtići i škole imaju sapune, rekla je da njihovi objekti imaju.

U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj oboljele osobe od novog koronavirusa, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke, objavio je u nedjelju ujutro Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. U Hrvatskoj je zabilježeno tri slučaja oboljelih u Zagrebu i četiri u Rijeci i svi su pod zdravstvenim nadzorom.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!