11:26 / 12.12.2020.

Autor: Fabijan Kale/Podnevni dnevnik/HRT/Hina

Zagrebački tramvaj najavljuje svjetsku konferenciju o klimi

-

-

Foto: - / -

Tramvaj je, na petu obljetnicu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, u promet pustio veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish.
Zagrebom od danas vozi tramvaj koji najavljuje svjetsku konferenciju o klimi koja će se za godinu dana održati u Glasgowu.

Tramvaj je, na petu obljetnicu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, u promet pustio veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish.

- Ovdje, u Zagrebu, želimo ljude obavijestiti o konferenciji, zato smo prigodno oslikali tramvaj, koji ujedno omogućuje ekološki način prijevoza. Želimo potaknuti ljude na osobni angažman kako bi se smanjila emisija CO2, poručio je veleposlanik Dalgleish.

Pariški sporazum predstavlja okvir djelovanja za ograničavanje globalnog zatopljenja. Dugoročni je cilj zadržati prosječnu svjetsku temperaturu na manje od 2 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine i poduzimati napore da se porast temperature ograniči na 1,5 stupnjeva.

"Klimatska" trinaestica vozit će Zagrebom sljedećih šest mjeseci promičući COP26, najveću globalnu konferenciju o klimi. Dalgleish je istaknuo da je vožnja tramvajem "odličan, ekološki prihvatljiv oblik prijevoza".

Na tramvaju se može skenirati kod QR koji vodi na https://ukcop26.org/ gdje se mogu pronaći sve informacije o aktivnostima i sljedećoj globalnoj konferenciji o klimi u studenom u Glasgowu.

- Borba protiv klimatskih promjena ponovno će biti na dnevnom redu i Sjedinjenih Država, najavio je izabrani američki predsjednik Joe Biden. Aktualni predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma, ali je Biden obećao povratak te zemlje tom sporazumu.

- Joe Biden bit će pozvan kao američki predsjednik, a on će, naravno, odlučiti hoće li doći, rekao je Dalgleish.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!