Zagrebački vatrogasci u akciji solidarnosti s kolegama u Ukrajini

12.03.2022.

21:11

Autor: V.G./HRT/Hina

Zagrebački vatrogasci u akciji solidarnosti s kolegama u Ukrajini

Zagrebački vatrogasci u akciji solidarnosti s kolegama u Ukrajini

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Formirajući svojim tijelima i vatrogasnim vozilima znak "peace" u svjetlima žuto-plave boje ukrajinske zastave zagrebački su vatrogasci u subotu iskazali solidarnost sa svojim kolegama koji su u ruskoj invaziji na tu zemlju dosad izgubili 12 vatrogasaca dok ih je 28 ranjeno.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada (JVP) Zagreba Siniša Jembrih rekao je kako su se čuli s kolegama u Ukrajini gdje situacija nije dobra te je dosad uništeno 70 vatrogasnih postrojbi.

Pokrenuli su i akciju prikupljanja sredstava za kupnju pancirnih jakni za ukrajinske vatrogasce o čemu se više informacija može pronaći na internet stranicama JVP-a.

Akciji zagrebačkih vatrogasaca nazočio je i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je istaknuo kako se Grad Zagreb time priključio inicijativi mreže europskih gradova Eurocities te se danas u 100-njak gradova održavaju akcije solidarnosti s građanima Ukrajine.

- Još jednom najoštrije osuđujemo napad na Ukrajinu, izražavamo solidarnost i spremni smo pomoći, kazao je. Podsjetio je kako je u Zagrebu privremeni smještaj pronašlo 200-njak ljudi u objektima kojima upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova, u Motelu Plitvice i Rakitju, dok ih je puno više smješteno u privatnom smještaju, kod rodbine i prijatelja.

- Vidjet ćemo kako će valovi izbjeglica stizati u Zagreb no na Zagrebačkom velesajmu pripremamo jedan paviljon za njihov smještaj, da budemo spremni ako dođe do većeg vala, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!