16:39 / 15.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Zagrebačko tužiteljstvo pokrenulo istragu protiv generala HVO-a Jelića

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Ilustracija (Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića kojeg sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića kojeg sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.

Zagrebačko tužiteljstvo, koje je u priopćenju navelo samo dob osumnjičenika, navodi da je preuzelo kazneni progon protiv Jelića postupajući prema zamolnici Suda Bosne i Hercegovine.

Nakon preuzimanja kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je 50-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog ratnog prava ratnim zločinom protiv civila i ratnih zarobljenika, dodalo je tužiteljstvo.  

Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.

Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićeva predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.

Jelić od 2012. živi u Hrvatskoj. Nakon što je godinama živio u anonimnosti, ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju  25. obljetnice akcije "Oluja". Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!