Zagrepčani prijavili 6.285 šteta nakon srpanjskih nevremena

09.08.2023.

11:56

Autor: HRT/V.G.

Sanacija štete nakon nevremena

Sanacija štete nakon nevremena

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

Nakon srpanjskih nevremena građani su u razdoblju između 21. srpnja i 7. kolovoza 2023., putem web aplikacije napravljene u svrhu prijava šteta na imovini povezanih s nevremenom prijavili ukupno 6.285 šteta – na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama. Rok za prijave završio je 7. kolovoza. 

Do danas je na terenu obrađeno 4.110 šteta, odnosno oko 63% od ukupnog broja zaprimljenih prijava, te će timovi na terenu do kraja kolovoza 2023. nastaviti obrađivati prijavljene štete.

Istovremeno, na temelju obrađenih šteta Stručno radno tijelo utvrđuje obuhvat oštećenja te radi financijsku procjenu ukupno nastalih šteta od nevremena. Grad Zagreb će na osnovu tih podataka kroz rebalans proračuna koji će predložiti Skupštini Grada Zagreba u rujnu osigurati sredstva za pomoć građanima.

Također, u subotu 5. kolovoza Grad Zagreb objavio je Javni poziv za sastavljanje Popisa stručnih osoba za procjenu većih šteta nastalih na građevinama uslijed nevremena u Gradu Zagrebu koji će biti otvoren do 20. kolovoza 2023. godine.

Građani koji žive u stambenim zgradama kontinuirano se upućuju da iskoriste svoja prava iz polica osiguranja stambenih zgrada, a mobilni timovi na terenu usko surađuju s predstavnicima suvlasnika, ali i GSKG-om koji kao upravitelj pokriva gotovo 70% fonda zgrada na području grada.

Na poljoprivrednim površinama zaprimljeno je 120 prijava štete te je do danas obrađeno njih 96 (80%). Sukladno evidentiranim oštećenjima nastalim u sektoru voćarstva, povrtlarstva i vinogradarstva dorađen je Pravilnik o potporama male vrijednosti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te je 28. srpnja 2023. stavljen na Javno savjetovanje koje će biti otvoreno do 27. kolovoza 2023. godine.

Korisnici potpore mogu biti fizičke ili pravne osobe koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitom gospodarstvu na području Grada Zagreba i/ili Zagrebačke županije. Pravilnikom je podignut iznos potpora te je omogućena kako nabava novih nasada i rekonstrukcija postojećih, tako i nabava zaštitne i druge opreme. Raspisivanje javnog natječaja temeljem Pravilnika očekuje se krajem rujna, odnosno najkasnije početkom listopada 2023. godine.

Pozivaju se građani s područja Grada Zagreba da uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina i hortikulture dovezu i besplatno predaju na lokacijama podružnica Zrinjevca i Zagrebačkih cesta od ponedjeljka do subote od 7 do 15 sati:

· uklonjene dijelove nevremenom oštećenih građevina na lokaciju Podružnice Zagrebačke ceste, Tišinska ulica 26,

· uklonjene dijelove nevremenom oštećene hortikulture na lokacijama Podružnice Zrinjevac, Čret 2e i Jankomir 1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!