Zahtjevan posao satničara u školi

19.09.2022.

20:07

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Posao satničara

Posao satničara

Foto: HTV / HRT

Često se govori o tome koliko je učiteljski posao zahtjevan, ali nažalost i često podcijenjen u društvu. Ima i onih koji, uz predavanja, rade još jedan posao, takozvanih satničara. Evo priče o učiteljima i profesorima koji su, uz svoj posao, zaduženi i za izradu rasporeda sati.

Oni trebaju misliti na sve. Prije svega učenike, učitelje, roditelje, da svima odgovara , da se nitko ne žali na raspored sati, a to je, kažu, nemoguće. Matija je satničar u jednoj od većih osnovnih škola.

Nitko ne žali na raspored sati, a to je, kažu, nemoguće. Matija je satničar u jednoj od većih osnovnih škola.

- U školi imamo 70 učitelja. Imamo 15 učitelja koji rade na dvije škole, jednog koji radi na tri škole. Radimo 4 rasporeda, radimo u dvije smjene, govori Matija Horvat, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture i satničar, I.osnovna škola Čakovec.

Tu treba uklopiti dežurstva, pa primjerice imaju mnogo razreda u kojima pola razreda uči jedan, a pola drugi strani jezik. Suzana pak radi u strukovnoj školi s više od tisuću učenika, ona ima i dodatnih problema.

- Mi u školi imamo 70 učionica, od toga je 20 gdje mogu stati cijeli razredi, sve ostalo su specijalizirane učionice, rekla je Suzana Ljepava, nastavnica stručnih predmeta i satničarka Elektrostrojarska škola Varaždin.

Pa se jave i roditelji.

- Nekada nas roditelji mole da prilagodimo kako bi djeca stigla i na izvanškolske aktivnosti, govori Željkica Kraljević, vjeroučiteljica i satničarka OŠ Borovje, Zagreb.

- Naravno da su tu učenici najbitniji i da uskladimo njihov prijevoz dolazak, odlazak, naglašava Ljepava.

- Kada nam stignu i nacionalni ispiti onda ćemo mijenjati raspored prilagodit ćemo ga, rekla je Kraljević.

- Želje učitelja nekada je moguće ispoštovati, nekada nije, ističe Horvat.

- Netko više voli raditi od 8 sati, netko moli, kumi da radi od 10, netko je jako bijesan ako mora raditi petkom popodne, naglašava Kraljević.

Sadašnji ravnatelj popularnog MIOC-a bio je 15 godina satničar, najbolje zna koliko je to zahtjevan posao. Pitamo ga je li to dodatno plaćeno?

- Ne, satničarstvo nije plaćeno ono je dio redovne norme, istaknuo je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije Zagreb.

Kao doajena pitamo ga može li dati savjet svim budućim satničarima.

- To je jedna obveza koju treba napraviti jer raspored je jedna od najvažnijih stvari u školi. Mora se znati red pa ako ste dobili to zaduženje udahnite duboko i učite. Što prije ovladate tim bit će vam lakše, naglasio je Dmitrović.  

O, da, nemojmo zaboraviti i na one koji taj posao rade u školama s 3, 4 ili 5 smjena. Možda ne bi bilo loše razmisliti o još jednom kolegiju na Učiteljskom fakultetu!!!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!