13:09 / 04.04.2018.

Autor: HRT

Zahtjevi za legalizaciju mogu se predati do 30. lipnja

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Do danas je riješeno malo manje od 77 posto zahtjeva – 635.000 od 827.000 predmeta. Najbolje stoje Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar i Zagreb. Najslabije su Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar podsjetio je da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata 30. lipnja. Izvijestio je da se na internetskoj stranici Ministarstva u bazi ISPO mogu naći podaci o dozvolama i legalizaciji, što je, istaknuo je, važno budući da je nađeno jedno krivotvoreno rješenje.

Taj je slučaj bio u Istri, u Vodnjanu, a krivotvorenu dozvolu otkrili su kad su krenuli s rušenjem, rekao je državni tajnik Danijel Meštrić. Investitor je rekao da ima dozvolu, no utvrđeno je da se radi o krivotvorini. Vidi se da je skenirana, a da se radi o krivotvorini vidi se i po klasifikacijskoj oznaci i po urudžbenom broju, to je napisano negdje privatno u wordu i time je stranka dovedena u zabludu, rekao je.

Ministarstvo za to ne može znati jer je to stvar između naručitelja i izrađivača, te dozvole nisu nikad bile izdavane u uredu, rekao je i uputio građane da sada mogu na internetskoj stranici Ministarstva graditeljstva provjeriti imaju li dozvolu.

Do danas je riješeno malo manje od 77 posto zahtjeva – 635.000 od 827.000 predmeta. Najbolje stoje Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar i Zagreb, gdje je riješeno više od 90 posto predmeta. Najslabije su Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija, s manje od 50 posto riješenih predmeta.

Do kraja lipnja građani još mogu predavati zahtjeve za legalizaciju bespravno izgrađenih nekretnina vidljivih na ortofoto snimci iz lipnja 2011. U Dubrovniku i Virovitici već su napravili gotovo sav posao.

Lani je uklonjeno 300 bespravnih objekata. Ove su godine počela uklanjanja u Istri, a 9. travnja na redu je i rušenje u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!