Zahtjevna operacija uništavanja protubrodske mine iz Riječkog zaljeva

21.03.2023.

19:43

Autor: Jelena Tomac/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zahtjevna operacija u Rijeci

Zahtjevna operacija u Rijeci

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon što je uspješno izvedena osjetljiva operacija premještanja i uništavanja protubrodske mine iz Riječkog zaljeva, Rijeku čeka uklanjanje još jedne eksplozivne naprave, pronađene na gradilištu ceste. 

HRT-ova novinarka Blanka Kukec rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a kako policija još ne otkriva kada i u kojim uvjetima će avio bomba zaostala iz Drugog svjetskog rata biti uklonjena i uništena.

Podsjetimo, bomba je pronađena u petak poslijepodne na gradilištu. Radnik koji ju je pronašao pomislio je da je riječ o starom bojleru, ali po dolasku policije potvrđeno je da se radi o avio bombi. 

Na pitanje hoće li i ova akcija biti zahtjevna i opasna kao ona u nedjelju u riječkom zaljevu kada je otegljena i uništena protubrodska mina, policija je rekla da ne žele davati nikakve informacije, "ali da kada je riječ o eksplozivnim napravama uvijek postoji potencijalna opasnost".

Ubojita grdosija, tonu teška, do pola ukopana u mulj


Nedjelja, rano jutro u riječkoj luci. Protueksplozijski ronioci odradili su jedan od najzahtjevnijih zarona u karijeri.


- Čim je krenula akcija trema je nestala i odradili smo svoj posao. Pomoću ronilačkih padobrana, liftova se podizalo do određene dubine, konkretno do dubine od 8 metara, onda se sredstvo pripremalo za tegalj, odtegljeno nasred riječkog zaljeva i kontroliranom eksplozijom neutralizirano, uništeno, rekao je Ivan Jambor, zapovjednik tima protueksplozijskih ronioca Specijalne i interventne policije Rijeka.

Pod morem su se izmjenjivala tri para ronilaca, tim se sastojao od 24 stručnjaka.

Bila je to ubojita grdosija, tonu teška, s izrazito kompliciranim sustavom upaljača, do pola ukopana u mulj.

- Kad slušam naše dečke da oni to shvaćaju tako da je to njihov posao, poziv, da smatraju da je to normalno, ali vjerujte mi da nije. Prvi put smo se susreli s ovakvim sredstvom, prvi put smo se susreli da se ona nalazila tamo gdje se nalazila, a to je u centru nekog grada, rekao je Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka.

Nakon podizanja s morskog dna, cilj je bio odvesti je što dalje od grada.

Do kraja riječkog lukobrana, do mjesta uništenja vozio ju je dva i pol sata gotovo 70 godina star brod. 

- Mi smo smatrali da je to dio posla našeg i htjeli smo našim iskustvom i znanjem pomoći specijalnim postrojbama, rekao je Robert Stjelja, djelatnik Luke Rijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!