20:08 / 01.05.2021.

Autor: Anita Markovina Radnić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zahuktala se utrka za čelno mjesto Splitsko-dalmatinske županije

Zahuktala se utrka za čelno mjesto Splitsko-dalmatinske županije

Zahuktala se utrka za čelno mjesto Splitsko-dalmatinske županije

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zahuktala se utrka i za čelno mjesto prostorno najveće hrvatske županije, Splitsko-dalmatinske. Bivši branitelj, misionar i profesor, IT stručnjak i kvizaš, iskusni profesionalni političari - svi naglašavaju da će riješiti neodgodive probleme.

HDZ-ov kandidat Blaženko Boban po drugi mandat kreće zadovoljan učinjenim; posebno je ponosan na projekt "Tu je tvoj dom". Očekuje pobjedu jer je, kaže, bio župan svih građana.

- Ja sam svakih šest mjeseci imao sastanke sa svim načelnicima i gradonačelnicim naše županije, a njih je pedeset pet, neovisno o političkom opredjeljenju, zajednički smo radili na prosperitetu, transparentnosti i vidljivosti naše županije i mislim da smo jako, jako puno napravili, rekao je Boban, kandidat HDZ-a.

S time se ne slaže kandidat MOST-a, vođa imotske oporbe Ivica Kukavica i heroj udarne četvrte brigade - sada se, ističe, bori za javno dobro; županiju bi restartirao, a suradnju sa županom, kaže, nije ostvario.

- Nikad župan nije došao i tražio mišljenje oporbe u bilo kojem krucijalnom infrastrukturnom ili bilo kojem pitanju, kaže Kukavica, kandidat MOST-a.

Kandidat koalicije šireg centra ZA Ante Pranić, bivši saborski zastupnik i aktualni gradonačelnik Vrgorca, smatra kako se može mnogo bolje, te kako razvoj županije koče nesposobni ljudi.

- Na Lećevici i svim pretovarnim stanicama nije ni lopata zemlje iskopana. Imamo problema u zdravstvu, ulazimo i u novu turističku sezonu međutim nismo definirali one bitne stvari kao turističke ambulante, u školstvu također imamo ogromnih problema, rekao je Pranić, kandidat Koalicije ZA.

Da se problema nakupilo misli i iskusni politički lisac Ranko Ostojić. Nakon 45 godina bavljenja politikom prihvatio je novi izazov jer smatra kako SDP zaslužuje dobrog kandidatata, a Dalmacija - biti čista u svakome pogledu.

- Već dva mandata zapravo, HDZ, koji je poznat po tome da nitko ne može obećat što oni mogu obećat- nije donio prostorni plan, da nema onoga glavnoga dokumenta i osnovnu ulogu koju je županija trebala odradit - to nije napravila. Razlog zašto bi nam ljudi trebali dat povjerenje u odnosu da njih - to je - mi ne lažemo, rekao je Ostojić, kandidat SDP-a.

Uz slogane "Za našu dicu", Krajnje je vrime" i "Dosta je bilo" promjene u vrhu županije žele i u Domovinskom pokretu. Otac petero djece, bivši misionar i profesor hrvatskog jezika u splitskoj gimnaziji smatra kako je Hrvatska - na dnu.

- Takva je situacija da bismo mi trebali pobijedit u prvom krugu sa većinom, odnosno možda ne mi, ali samo ne HDZ, kaže Mate Šimundić, kandidat Domovinskog pokreta.

Kerumov čovjek u utrci za župana je IT stručnjak i ljubitelj kvizova Toni Jurišić Sokić. Kaže kako donosi znanje, energiju, volju i iskustvo, a traži samo šansu. Želi surađivati sa svim obrazovanim ljudima koji imaju ideje kako pomoći svome selu, općini ili gradu.

- Da se jave meni osobno, bilo na Facebook, bilo na Instagram, bilo na naš službeni mail. Ja samo voljan svakoga poslušati, prihvatiti svakakve ideje, bitno je samo da idemo radit, kaže Jurišić Sokić, kandidat HGS-a.

Tko će raditi, a tko opet samo pričati, bit će jasnije 16. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!