15:43 / 18.12.2018.

Autor: I.G./E.L.S./HRT

Zajednička granica, zajednički projekti

-

-

Foto: - / -

Planira se biciklistička staza uz Muru, a projekti će se aplicirati na Natječaje prekogranične suradnje INTERREG koji će biti raspisani u siječnju.
Pogranična područja surađuju sve bolje, potvrđuju to i mađarska i hrvatska strana. Daleko je to od idealnog, ali posljednjih godina sve je više zajedničkih europskih projekata.

Jedan od njih je izgradnja turističke kuće koja je nedavno otvorena u Čakovcu. Posljednjih godina Hrvatska i Mađarska su preko Interreg programa realizirale 169 projekata vrijednih gotovo 50 milijuna eura. No mjesta za jaču suradnju ima - to su dokazali župani pograničnih regija danas na sastanku u Čakovcu.

Još donedavno do Budimpešte ste mogli stići međunarodnim vlakom iz Čakovca - no danas se sve promijenilo. Glavna tranzitna ruta od Jadrana do mađarske prijestolice prolazi kroz Sloveniju, čime sjever Hrvatske uglavnom zaobilazi. Da bi se to promijenilo - župani s hrvatske i mađarske strane susreli su se u Čakovcu.

Želimo stvoriti projekte poput zajedničkih turističkih zona, zajedničkih gospodarskih zona, zajedničkih brzih gospodarskih linija, izjavio je međimurski župan Matija Posavec.

Jedna od najvećih prepreka je jezik. Pa župani traže da se više poradi na edukaciji s jedne i druge strane.

Moja je inicijativa da iz europskih fondova uzmemo sredstva kojima ćemo pokrenuti učenje hrvatskoga jezika u mađarskim školama, te učenje mađarskoga u hrvatskim školama u pograničnom području, otkrio je Norbert Biro, župan Somogyja.

Pogranična se područja moraju i snažnije turistički povezati. Tako se planira napraviti biciklistička staza uz Muru, a projekti će se aplicirati na Natječaje prekogranične suradnje INTERREG koji će biti raspisani u siječnju.

Zahvaljujući europskim fondovima pogranične županije pronalaze zajednički jezik u projektima - daleko od čestih političkih trzavica na relaciji Zagreb - Budimpešta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!