Plenković: Obnova će trajati dugo

22.03.2021.

17:41

Autor: HRT

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Foto: HTV / HRT

U središnjici HDZ-a održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Za središnji Dnevnik HTV-a ispred središnjice HDZ-a javio se novinar Šime Vičević koji je izdvojio najvažnije teme sastanka.

Prije početka sjednice premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković rekao je novinarima da će razmotriti aktualne teme od prošlog tjedna te pripreme za sjednicu Sabora i Vlade ovaj tjedan.


- Izvijestit ću kolege da će sjednica Europskog vijeća biti virtualna krajem tjedna. Nastavit ćemo i raspravu o pripremama za lokalne izbore, rekao je Plenković. 

Na zahtjev da komentira kritike oporbe da se u godinu dana od potresa u Zagrebu ništa nije napravilo, rekao je da je već održao sadržajan govor o tome što je sve učinjeno u godinu dana.


- Tu su od interventnih, kratkoročnih mjera kao potpora sugrađanima pa do intervencijskih sredstava za zabatne zidove, dizala, dimnjake i kondenzacijske bojlere, do izrade Zakona o obnovi, ustrojavanja Stručnog savjeta, Fonda za obnovu, osiguravanja financijskih sredstava nakon što smo utvrdili da je šteta 86 mlrd. kn. te je činjenica da je Vlada ne samo osigurala 683 mil. eura iz Europskog fonda solidarnosti, a dio sredstava predvidjela u proračunu. U procesu smo razgovora s Europskom i Svjetskom bankom o 1 mlrd. eura, a iz Razvojne banke Vijeća Europe 900 mil., sredstva iz Europske banke za obnovu i razvoj - 300 mil. Ide i novi zahtjev Fondu solidarnosti za obnovu Banovine gdje očekujemo više od 320 mil. eura, razgovara se i s komercijalnim bankama, odgovorio je Plenković.


- Čitav niz aktivnosti koje je Vlada napravila mislim da je stvorio pretpostavke da se krene u konkretne radove. To je proces koji će trajati dugo, to uopće nije sporno, naglasio je.


Na kritike o stanju u pravosuđu rekao je da netko plasira tezu da HDZ drži šapu na pravosuđu i da je to dio pokušaja bacanja odgovornosti na izvršnu vlast pa i na vladajuću stranku bez i jednog argumenta. To su neistine, netočne informacije i zlonamjerne teze koje se bacaju u eter i koje uopće ne stoje, kazao je Plenković.


- Suce u Hrvatskoj ne bira politika već Državno sudbeno vijeće, u njegovom su sastavu samo jedan predstavnik iz parlamentarne većine i jedan iz oporbe, pa njihov utjecaj nije presudan. Ako postoje sumnje da je netko iz pravosudnog sustava korumpiran i da se ponaša suprotno etičkom kodeksu, tada taj treba odgovarati, kazao je Plenković.


- Onaj tko se odluči biti sudac mora imati najviše etičke kriterije i sukladno njima se ponašati, to je najbitnije, rekao je. 


Na pitanje o nabavi drugih cjepiva Plenković je odgovorio da nastoje nabaviti sva verificirana cjepiva od nadležnih tijela kako bi cjepiva koja dolaze na naše tržište bila pouzdana.


- Ukoliko se odobre i druga cjepiva, nema nikakvog problema da i njih nabavimo, kazao je.


Vezano za izbore veleposlanika i izjavu predsjednika Milanovića da će ići po principu "pola-pola" rekao je da je s njim razgovarao.


- Po meni je teza o podjeli "pola-pola" arhaična. Mene takav koncept uopće ne zanima. S bivšom sam se predsjednicom dogovarao oko cijelog paketa i uglavnom su to bili prijedlozi tijelu koje je za to najindiciranije, a to je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Svi koji su u krugu da budu predloženi dolaze iz tog sustava. Što znači teza da postoje veleposlanici predsjednika i veleposlanici premijera?, upitao je.


- Veleposlanici su predstavnici hrvatske države, pa je teza o "fifti-fifti" po meni passe, krajnje nepotrebna, nelogična i za mene neprihvatljiva.  To sam vrlo jasno rekao predsjedniku. To ne dolazi u obzir, zaključio je Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!