15:53 / 12.06.2019.

Autor: Mladen Šarić/I.H./HRT

Zajednička vježba slovenskih i hrvatskih vatrogasaca

-

-

Foto: - / -

U trima skupinama, zahtjevnu obuku prošlo je tridesetak međimurskih vatrogasaca, a koliko su je dobro svladali pokazali su na današnjoj zajedničkoj vježbi.
Zajedničku vježbu imali su hrvatski i slovenski vatrogasci, a intervenirali su u simuliranoj prometnoj nesreći u Čakovcu gdje se zapalilo vozilo u kojemu je bio i za život opasan izvor radioaktivnog zračenja.

Vatrogasci se obučavaju da što brže stupe u intervenciju i da što prije izvuku unesrećene. U ovome čakovečkom slučaju, i da se zaštite od opasnog zračenja.

-  Za razliku od ostalih nekakvih opasnih tvari, zarečenje ne možemo namirisati i ne možemo sjetiti nikako drukčije osim uređajima. I to je ono što mi ovdje provodimo - obuku rada sa uređajima koji nas jedini mogu zaštititi prilikom susreta sa ionizirajućim zračenjem, kazao je voditelj hrvatskog dijela projekta ENRAS Branko Petrinec.

- Riječ je o ENRAD - INTERREG prekograničnom projektu Hrvatska - Slovenija gdje je glavni cilj obuka vatrogasaca iz vatrogasnih zajednica županija koje graniče s Republikom Slovenijom,  a cilj je kako najbolje reagirati u radiološkim ili nuklearnim katastrofama, kazao je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice MŽ.

U trima skupinama, zahtjevnu obuku prošlo je tridesetak međimurskih vatrogasaca, a koliko su je dobro svladali pokazali su na današnjoj zajedničkoj vježbi.

Ovom, kao i drugim vježbama koje su ključne u spašavanju života i materijalnih dobara, vatrogasci su još jednom pokazali da su im stručnost i vještina na zavidnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!