Zaključci o Small Mallu: Zatražiti pravna mišljenja

16.06.2023.

17:14

Autor: T.D./HRT/Hina

Small Mall, ilustracija

Small Mall, ilustracija

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Splitsko Gradsko vijeće na tematskoj sjednici posvećenoj gradnji garažno-poslovne zgrade Small Mall zaključilo je da se zatraže pravna mišljenja pravnih fakulteta u Splitu, Zagrebu i Rijeci o pravu građenja tog objekta za što je prvi ugovor potpisan 1996. godine.

Zadužuje se gradonačelnik Ivica Puljak da u svrhu izrade pisanog pravnog mišljenja angažira pravne fakultete u Splitu, Zagrebu i Rijeci o tomu jesu li ispunjene pravne pretpostavke za prestanak prava građenja, te ako jesu kad nastupaju, zaključilo je jednoglasno svih 25 nazočnih vijećnika. 

Ta pravna mišljenja trebala bi biti realizirana, kako je rečeno, do sredine rujna ove godine za kada je planiran početak gradnje garažno-poslovne zgrade Small Mall.

Predsjednik splitskog SDP i vijećnik Davor Matijević, koji je i potaknuo današnju tematsku sjednicu Gradskog vijeća, izjavio je ako pravno mišljenje bude da Grad Split ima pravo na prestanak prava građenja onda bi Grad trebao tako i postupiti.

- U tom slučaju ta garažno-poslova zgrada trebala bi biti gradski projekt, rekao je Matijević.

Prvi ugovor o pravu građenja ovog garažno-poslovnog objekta potpisan je 1996. godine s Centrom Bonači ali, po mišljenjima dijela vijećnika koja su se mogla čuti u današnjoj raspravi, to je učinjeno na nezakonit način.

Gradsko je vijeće u zaključcima zadužilo gradonačelnika Puljka da svu dokumentaciju o Centru Bonači dostavi USKOK-u radi provjere zakonitosti izdanih akata.

Zadužuje se predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet da u ime tog vijeća pozove investitora da održi javnu prezentaciju projekta za koji je zatražena izmjena i dopuna lokacijske dozvole za zainteresiranu javnost, zaključilo je Gradsko vijeće.

Glasovanju za zaključke, koji su prihvaćeni jednoglasno, prethodila je višesatna rasprava o gradnji garažno-poslovne građevine u kojoj su se vijećnici povremeno žestoko verbalno sukobljavali.

Jedni su smatrali da treba investitoru tvrtki Best in Parking, ukinuti pravo građenja objekta Small Mall dok su drugi isticali kako bi to nanijelo financijsku štetu Gradu Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!