18:44 / 18.06.2021.

Autor: Hina/HRT

Zakon o civilnim stradalnicima i Zakon o hrvatskim braniteljima

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja

Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja

Foto: HRT / IMS

Vlada je na raspravu u Sabor uputila novi Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Njime će se regulirati prava civilnih stradalnika te će im se ujedno omogućiti pravna sigurnost. Na sjednici Vlade raspravljalo se i o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Novim Zakonom o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, koji je sa sjednice u petak uputila Hrvatskome saboru na raspravu, Vlada civilnim žrtvama želi pružiti pravnu sigurnost, dok izmjenama Zakona o braniteljima ubrzava postupak ostvarivanja statusa ratnog vojnog invalida.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na sjednici je Vlade rekao kako je kroz proces sveobuhvatnog reguliranja prava svih stradalnika iz Domovinskog rata potrebno donijeti zakon koji će na jednom mjestu regulirati prava civilnih stradalnika jer prema postojećem pravnom okviru još uvijek nisu obuhvaćeni svi civilni stradalnici.

- Tijekom izrade ovog zakonskog prijedloga, kvalitetno smo surađivali s udrugama koje predstavljaju civilne stradalnike. Želimo pravnu sigurnost koju smo pružili hrvatskim braniteljima pružiti i civilnim stradalnicima, to je dug naše države prema nevinim žrtvama Domovinskog rata, rekao je Medved predstavljajući nacrt konačnog prijedloga zakona.

Zakonom su propisani uvjeti i procedura za ostvarivanje statusa i prava kako bi se osiguralo da prava iz zakona ostvaruju samo nevine žrtve Domovinskog rata.

- Izričito je propisano da statuse i prava iz ovog zakona ne mogu ostvariti pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih vojnih i paravojnih postrojbi koji su sudjelovali u oružanoj agresiji na Republiku Hrvatsku, naglasio je ministar.

Isto tako, nakon prvog čitanja u Hrvatskom saboru u ožujku, na Vladi je bio konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

- Tri godine nakon donošenja, pristupili smo donošenju izmjena koje su isključivo tehničke i organizacijske naravi, rekao je Medved.

Dodao je kako će određene mjere prilagoditi potrebama korisnicima kako bi one u potpunosti rezultirale planiranim učinkom, odnosno ubrzavanjem postupka ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata.

Predložen produžetak mandata trojici članova NO Ine

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.


Donesen je Zaključak kojim se predlaže Glavnoj skupštini društva INA Industrija nafte d.d. izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora toga Društva, na vrijeme od najduže šest mjeseci, jer im ističe mandat 18. lipnja 2021. Istovremeno, Nadzornom odboru društva INA Industrija nafte d.d. predlaže se izbor Damira Vanđelića za predsjednika Nadzornog odbora, na vrijeme od najduže šest mjeseci, jer mu ističe mandat 18. lipnja 2021., priopćeno je iz Vlade


Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. predlaže se opoziv dosadašnje članice Nadzornog odbora Kate Sušac. Istovremeno se predlaže izbor Darija Matanovića, Mirjane Čižmešije i Marina Vukovića za članove Nadzornog odbora toga Društva, na vrijeme od najduže šest mjeseci, jer im ističe mandat od šest mjeseci 21. lipnja 2021.


Razriješena je dosadašnja članica Hrvatskog povjerenstva za suradnju s Organizacijom Ujedinjenih naroda za prosvjetu, znanost i kulturu (UNESCO) Zdravka Bušić, a novim članom imenovan je Frano Matušić, kao predstavnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Zbog isteka mandata razriješeni su dosadašnji članovi Upravnog vijeća Državne škole za javnu upravu dr.sc. Mirko Klarić, dr.sc. Ivan Koprić, Tena Mišetić i Ivana Vukov. Novim članovima Upravnog vijeća imenovani su Ivana Vukov, Ivan Koprić, Mirko Klarić i Marko Turudić.


Upravnom sudu u Zagrebu Vlada je uputila odgovor u upravnom sporu protiv Rješenja tuženice Vlade Republike Hrvatske.


Donesen je Zaključak o daljnjim aktivnostima vezano za Program restrukturiranja društva Đuro Đaković Grupa d.d., Slavonski Brod. Točka je označena stupnjem tajnosti "povjerljivo" te je Vlada nije u mogućnosti objaviti.


Vlada je usmeno izviještena o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021.


 Na zatvorenome dijelu današnje, 63. sjednice Vlade usvojena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 18. lipnja 2021., Vijeće za vanjske poslove (FAC), 21. lipnja 2021. i Vijeće za opće poslove (GAC), 22. lipnja 2021.


S obzirom na to da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju, navodi se, uz ostalo, u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice Vlade RH.

Prihvaćen prijedlog karte regionalnih potpora

Vlada je u petak donijela zaključak kojim se prihvaća prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine s podjelom Hrvatske na četiri NUTS 2 regije i uputila ga Europskoj komisiji na odobravanje.

Tom kartom, kako se navodi u dokumentu Vlade, utvrđuju se područja na kojima se mogu dodjeljivati državne potpore za poticanje gospodarskog razvoja područja s neuobičajeno niskim životnim standardom ili velikom nezaposlenosti, za olakšavanje razvoja određenih gospodarskih djelatnosti ili određenih gospodarskih područja ako takve potpore ne utječu negativno na trgovinske uvjete u mjeri u kojoj bi to bilo suprotno zajedničkom interesu te njihov maksimalni intenzitet.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac kazao je da su u travnju ove godine objavljene nove smjernice za regionalne državne potpore te je izrađen prijedlog karte regionalnih potpora za razdoblje 2022. do 2027. koji se upućuje na odobravanje Europskoj komisiji.

Ranije izvršena podjela Hrvatske na dvije NUTS regije, kako je rekao, pokazala se tijekom primjene neadekvatnom i nepravednom za vođenje regionalne politike obzirom da je intenzitet potpore bio 25 posto bez obzira na regiju ulaganja.

Nova karta s podjelom na četiri NUTS 2 regije donosi značajno povećanje stopa sufinanciranja za sve regije uključujući i najrazvijeniju regiju Zagreb. U skladu s tim, maksimalni intenziteti za velika poduzeća koji se mogu dodijeliti su u Panonskoj Hrvatskoj 50 posto, u Sjevernoj Hrvatskoj 50 posto, u Jadranskoj Hrvatskoj 40 posto i Gradu Zagrebu 35 posto, pojasnio je Žunac.

Maksimalni intenziteti regionalne potpore, kako je naveo, uvećavaju se dodatno za 10 posto za srednja poduzeća i 20 posto za mala poduzeća. Dodatno, za regije koje se kvalificiraju kao rijetko naseljena područja predviđa se još povoljniji tretman, a isto će se primijeniti za Ličko-senjsku županiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!