11:57 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Zakon o komunalnom gospodarstvu za oporbu "lex krematorij" i "lex harač"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uređuju se načela na kojima počiva komunalno gospodarstvo, financiranje komunalnih djelatnosti, komunalni red te komunalni doprinos i naknada kao najvažniji izvori financiranja komunalne infrastrukture.
Na prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se u saborskoj raspravi ocjenjivalo krovnim zakonom za obavljanje komunalne djelatnosti jer obuhvaća "srž poslova kojima se bave jedinice lokalne samouprave", saborska je oporba imala niz zamjerki, padale su optužbe kako se ide u smjeru centralizacije, a nazivalo ga se i "lex krematorij" i "lex harač".

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir pojašnjavao je kako je nakana uspostaviti sustav komunalnog gospodarstva usklađen sa zakonima kojima se uređuje opskrba vodom i odvodnja, gospodarenje otpadom, pogrebnička djelatnost, javna nabava, koncesije i pružanje usluga.

SDP-ov Marko Vešligaj poručio je kako predloženo ide u smjeru daljnje centralizacije, privatizacije i liberalizacije komunalnih usluga, a sumnja i na pogodovanje određenim lobijima. "Zakon bi trebao biti 'lex generalis', no masa zakona je neusklađena s tim zakonom i nitko nije ni pitao jedinice lokalne samouprave što misle o njemu", tvrdi Vešligaj. 

"Pitanje je tko i za što će plaćati komunalni doprinos? Plaćat će se za korištenje već izgrađene komunalne infrastrukture i plaćat će ga svi vlasnici zemljišta. Znači li to da će komunalni doprinos od sada, ako zakon bude usvojen, biti stalno novčano davanje svih vlasnika zemljišta, odnosno postojećih građevina koje su veće izgrađene, a ne samo onih koji će se ubuduće graditi", rekao je Mostovac Rober Podolnjak.
 
Mostovca Miru Bulja zanimalo je pokušava li se predloženim zakonom teret održavanja županijskih i državnih cesta prebaciti na jedinice lokalne samouprave. "To je u biti centralizacija, opet će građani na kraju gore živjeti jer će im morati biti veće naknade da se to održava", isticao je Bulj. U tom je kontekstu zakon nazvao "lex harač" jer, kaže, "narod neće imati usluge, a lokalni čelnici sredstva da realiziraju ono što su im je namijenjeno".

Nezavisni Tomislav Žagar pitao je hoće li se Vlada suprotstaviti uvođenju poreza na nekretnine. HDZ-ov Branko Bačić uzvraća kako je zakonom jasno propisano da se definira komunalna naknada, "što znači da Vlada praktično odustaje od poreza na nekretnine i mislim da je s ovim to više nego jasno".
 
Mladen Madjer (HSS) zakon je nazvao "lex krematorij" jer bi, kaže, trebao završiti, kao i niz zakona, u krematoriju. "Kada će taj zakon uopće zaživjeti u malim jedinicama lokalne samouprave? To je opet udar na male jedinice lokalne samouprave, na ruralnu sredinu, koja nam je i ovako opustošena", rekao je HSS-ov Madjer.

Mostovac Marko Sladoljev podsjeća da se komunalna poduzeća više neće moći baviti tržišnom djelatnošću. "To znači da će sve podružnice Zagrebačkog Holdinga koje se ne bave komunalnom djelatnošću morati ići u privatizaciju, a odvoz smeća nije komunalna djelatnost pa će morati ići u privatizaciju", ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!