'Zakon o obnovi mora biti pravičan, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena'

24.07.2020.

19:39

Autor: M.M./Tema dana/HRT

default error photo
Zbog samo desetak sekunda potresa bit će potrebno desetak godina radova na obnovi oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici.
Zbog samo desetak sekunda potresa bit će potrebno desetak godina radova na obnovi oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici. Vlada je napokon poslala u saborsku proceduru prijedlog zakona koji će to i omogućiti. Dio novca za obnovu već je osiguran, dio tek treba osigurati. Procijenjena šteta penje se na više od 11 milijardi eura.

- Vlada u Sabor uputila Zakon o obnovi Zagreba i okolice     
- Prva sjednica nove Vlade    

Prema prijedlogu 60 posto troškova financirat će Vlada, 20 posto lokalne jedinice, a 20 posto vlasnici.

Na pitanje zašto grad Zagreb neće sudjelovati s malo više sredstava, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostujući u Temi dana rekla je kako se ovo odnosi na sufinanciranje višestambenih zgrada, a da će grad Zagreb morati dodatno ulagati ogromna sredstva u sanaciju i obnovu zgrada javne namjene.

- To je konstrukcijska obnova koja će učvrstiti zgrade do određene razine protupotresne sigurnosti. Jedna razina tražit će se za privatne obiteljske kuće, odnosno za višestambene kuće, a jedna razina sigurnosti za zgrade javne namjene, posebno bolnice i škole. Građani koji budu željeli više od minimalnog standarda koji se postavlja nužnim to će moći, ali će morati sami financirati, rekla je i istaknula kako zakon predviđa određene socijalne kategorije, te kako je grad Zagreb već raspisao neke javne pozive.

- Ovaj zakon mora biti pravičan, osigurati brzu i kvalitetnu obnovu, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena, rekla je Obuljen Koržinek. 

Što se tiče dinamike obnove, ministrica je rekla da će ona ovisiti o stupnju oštećenosti, ali i o izvorima financiranja.

- Želimo da ta obnova bude napravljena u što kraćem roku jer je ključno da se oni koji nisu u svojim kućama što prije vrate, a oni koji su u nesigurnim zgradama da se te zgrade što prije osiguraju.

Osvrnula se i na otvoreno pismo HND-a i SNH o donošenju medijske strategije i novih medijskih zakona, rekavši da imaju veliku ambiciju da u sljedećim godinama unaprijede zakonodavni okvir i osiguraju sustavnu potporu svim dijelovima medijskog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!