Zakon o pomorskom dobru stigao do javne rasprave

29.11.2022.

19:46

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zakon o pomorskom dobru stigao do javne rasprave

Zakon o pomorskom dobru stigao do javne rasprave

Foto: HTV / HRT

Gotovo dva desetljeća pripreman Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama stigao je do javne rasprave, odnosno e-savjetovanja. Do 17. prosinca mjerodavno Ministarstvo prikupljat će komentare javnosti o prijedlogu Zakona i prema potrebi, kažu, mijenjati ga. Najviše bure izazivaju dijelovi koji se odnose na upravljanje plažama i mogućnost privatizacije pomorskog dobra.


Ključna izmjena prijedloga Zakona odnosi se na plaže - budući koncesionari neće ih smjeti ograditi niti naplaćivati pristup. U Inicijativi "Javno je dobro" kažu: ako se takav zakon prihvati, posljedice za nacionalno bogatstvo bit će strašne.

- Recimo da će neki Mate iz Španjolske moći dobiti koncesiju za vjetropark ili da će svaki hotel kojemu se to prohtije moći ostvariti to da prirodna obala s tim hotelom čini prostornu cjelinu, kaže Marijana Bucat, Inicijativa Javno je dobro.

Pojedini članovi Radne skupine koja je pripremala Zakon, zgroženi su njegovim izmjenama. Dodana je mogućnost zatvaranja hotelskih plaža, kažu.

- Nešto što se zove hotelska plaža je plaža koja pripada hotelu, to je nemoguće, i po Zakonu i po Ustavu, jer je plaža opće dobro koje nema vlasnika, a hotel je privatno vlasništvo i ako to napravite vi ono što ne pripada nikome dajete privatnome kapitalu, kaže Vladimira Maskarel, aktivistica i članica Radne skupine za izradu Zakona. 

U Ministarstvu mora to niječu. Do određene će razine hotelijer smjeti urediti plažu, ne i ograditi ili javnosti ograničiti pristup.

- Dosad je Zakon dopuštao mogućnost i ograničavanja i naplate plaža izvan naseljenog područja, po prvi put mi stavljamo plaže u Zakon i po novome u Zakonu neće biti moguće ograničavanje plaža, ni unutar ni izvan naseljenog područja, bez obzira nazivale se one hotelskima ili javnim plažama, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. 

Imat ćemo veće ovlasti, strože kontrole i nema ograničavanja na plažama, odlučni su u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Kod nas ne. Svaka županijska skupština zastupa građane na način kako smatra da je najbolje, kaže Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko dalmatinske županije.

Istrani smatraju da je nemogućnost komentiranja pojedinog članka prijedloga Zakona u e-savjetovanju protuzakonita, a da se ugostiteljskom lobiju i sad itekako pogoduje.

- Hotel ili kamp može sad na zahtjev dobiti koncesiju i njome ima pravo u 70 posto te plaže isključiti javnost iz korištenja, kaže Irena Burba, predsjednica Zelene Istre.

Javna rasprava traje do sredine prosinca. Tada bi se svi komentari trebali razmotriti i prijedlog Zakona mogao bi doživjeti nove izmjene, možda na zadovoljstvo većeg dijela zainteresiranih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!