"Zakon o prostornom uređenju je opasan, u korist određenih pojedinaca"

23.05.2023.

14:07

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin

Sandra Benčić i Urša Raukar Gamulin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba uputila je u utorak brojne kritike na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju o kojem će Sabor raspravljati u srijedu, nazvavši ga "zakonom opasnih namjera", "još jednim perfidnim planom uništenja općeg dobra" i "u korist određenih pojedinaca".

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izmjene Zakona o prostornom uređenju koje se donose po hitnom postupku nazvala je "HDZ-ovim zakonom opasnih namjera".

Tvrdi sa će dovesti do maksimalnog nereda, pravne nesigurnosti, a kaže - pitanje je i je li ustavan.

Mrak Taritaš: Po novom zakonu moći će se dogovoriti i nuklearka, a da se građane ništa ne pita


Izmjenama se ozbiljno i trajno narušava prostorno uređenje, omogućava da Vlada može donijeti prostorni plan za jednu građevinu, prostorno planiranje se u potpunosti ostavlja na proizvoljno odlučivanje ministru i Vladi, ustvrdila je Mrak Taritaš.

- Primjerice Vlada se može s nekim dogovoriti da napravi nuklearnu elektranu u Brezovici, donijeti prostorni plan, a da pri tome ništa ne pita građane, rekla je.

Kada je riječ o transformaciji prostornih planova, zakonom ministar postaje isto što i općinska i gradska vijeća, odnosno županijska skupština. Također cijeli postupak izdavanja lokacijske dozvole se dodatno komplicira te omogućuje izgradnja sunčanih elektrana na raznim površinama, dodala je.

- Ono što se pokušavalo, otuđenje javnih plaža, kroz Zakon o pomorskom dobru, ali nije uspjelo jer su se građani i udruge na vrijeme ustali, sada vlast pokušava zakulisnim igrama i drugim putem ugradi ono što je sporno u tom Zakonu kroz izmjene Zakona o prostornom uređenju, upozorila je Marija Selak Raspudić (Most).

Selak Raspudić: To je perfidni plan uništenja općeg dobra, postat ćemo skladište energije za bogatu Europu


HDZ, kaže Selak Raspudić, pokušava još jedan svoj "perfidni plan uništenja općeg dobra provesti u djelo" micanjem rasprave o zakonu od očiju javnosti, u popodnevne sate, u nadi da nitko neće pratiti tu raspravu.

Pojasnila je da će se kroz te izmjene- da bi se osigurala inozemna gradnja solarnih i vjetroelektrana- Hrvatska de facto pretvoriti u skladište energije za bogatu Europu, bez ikakvih prostornih planova i poštivanja struke jer se ta moć daje kroz takozvane državne planove i pojedinačne izmjene u ruke Vlade i Andreja Plenkovića.

On će moći direktno, svojim diskrecijskim odlukama, odlučivati o našem općem dobru, pomorskom dobru i krškim pašnjacima i nećemo prostorno planirati u skladu sa strukom nego da nečiji privatni interes budu zadovoljeni, kazala je Selak Raspudić.

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) upozorila je da se tako široke zakonske izmjene ne bi trebale donositi u hitnoj proceduri, a središnjim problemom smatra i digitalizaciju prostornih planova bez da je donesen novi Pravilnik o prostornom planiranju.

- Raspravljati ćemo o zakonu za koji bez pravilnika o prostornom planiranju se ne mogu vidjeti implikacije, rekla je.

Tvrdi također da struka nije bila dovoljno uključena u izradu prijedloga zakona.

Sandra Benčić (Možemo) dodala je da se tim zakonom, slično kao i što je bilo kod Zakona o pomorskom dobru, prostor ne tretira kao zajednički resurs nego se gleda kako da se privatizira u korist određenih pojedinaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!