11:16 / 07.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Zakon o strancima pokazao opravdanost

Ministar Davor Božinović u Saboru o Zakonu o strancima

Ministar Davor Božinović u Saboru o Zakonu o strancima

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru da je novi Zakon o strancima pokazao svoju opravdanost. Istaknuo je da je na temelju tog zakona već riješeno 15 tisuća zahtjeva.

Božinović je tako odgovorio zastupnici Ermini Lekaj Prljaskaj (NZ) koja je navela da se u praksi pokazao niz manjkavosti u zapošljavanju državljana trećih zemalja, pa je pitala i što se misli učiniti kako bi se one uklonile, a sustav izdavanja dozvola ubrzao.


Ministar ne spori postojanje određenih problema, no ističe da su u izradu zakona bili uključeni svi zainteresirani subjekti. Izrazio je uvjerenost je da će se rješenje naći i za svaki problem u provedbi.


Božinović je podsjetio kako je tim zakonom napušten model godišnjih kvota dozvola za strance koji je bio rigidan, a uveden je test tržišta rada te cijeli postupak mora biti dovršen u roku 30 dana.

 

- Upravno vijeće HZZ-a donijelo je listu deficitarnih zanimanja, poput zidara, mesara, tesara i ako je neko zanimanje s te liste, ne treba ni raditi test tržišta, a cijeli postupak onda mora biti dovršen u roku 15 dana, rekao je Božinović.  

Zastupnici Dragani Jeckov (SDSS), koju je zanimalo razmišlja li se o produljenju roka od dvije godine za podnošenje zahtjeva za dobivanje hrvatskog državljanstva, koji istječe koncem ove godine, a s obzirom na to da su na taj proces utjecali epidemija i potresi, Božinović je iznio neke odredbe Zakona.

Prema njegovu tumačenju, u Zakonu o hrvatskom državljanstvu postoje dvije odredbe koje imaju privremenu primjenu od dvije godine. Jedna je priznavanje državljanstva osobama rođenim nakon 8. 10. 1991., a starije su od 21 godine, ako im je u trenutku rođenja jedan od roditelja bio hrvatski državljanin, oni trebaju podnijeti zahtjev.


- Dosad je, rekao je, nešto više od 1.700 osoba podnijelo zahtjev, a riješeno ih je oko 500. U drugoj kategoriji, od 200 zahtjeva, riješeno ih je oko sto. 


Božinović ističe i kako, bez obzira na koronu i ograničenja putovanja postupak nije bio zaustavljen ni u jednom trenutku.

Ipak, dodao je, u MUP-u razgovaraju  o tome da će pričekati do ljeta kako bi vidjeli jesu li i u kolikom zaostatku.


- Ako utvrdimo da jesmo, učinit ćemo što treba, najavio je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!