16:20 / 19.12.2020.

Autor: Hina/HRT

Zakon zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pred Ustavnim sudom?

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da će Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem morati odgovarati zbog velikog broja zaraženih i umrlih od Covida
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da će Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem morati odgovarati zbog velikog broja zaraženih i umrlih od Covida, a ustvrdio je i da su mjere koje stupaju na snagu idući tjedan nužne, no da su neke od njih diskriminatorne.

- Činjenica je da ovaj lockdown, jer on to jest po svom sadržaju, bez obzira što neki pokušavaju reći da nije - možda ne bi bio potreban da je Vlada djelovala na vrijeme, rekao je Grbin novinarima ispred središnjice stranke nakon online sjednice Glavnog odbora. Naglasio je da Vlada nije djelovala i nije uvela "konkretne, strože, kontrolabilne mjere" od sredine listopada, do druge polovice studenog, "kad je trebalo reagirati i kad su na to pozivali i oporba i znanstvenici i liječnici".Oko nekih mjera koje su donesene upitni su kriteriji, ustvrdio je te pozvao Vladu da djeluje na osnovu znanstvenih činjenica, "a ne političkih potreba HDZ-a i Andreja Plenkovića". Diskriminatornom smatra mjeru koja se odnosi na kretanje unutar države odnosno prijelaz državne granice. Smatra kako nije dobro tretirati na jedan način ljude koji ulaze u RH, a na stoži način one koji će se kretati unutar RH.

Ocjena ustavnosti za izmjene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti

Izvijestio je i da zajedno s drugim partnerima iz oporbe rade na zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a s podnošenjem su pričekali, jer su htjeli vidjeti hoće li u zahtjev biti potrebno staviti i neku od mjera koje stupaju na snagu idući tjedan.
Najavio da će zatražiti i javno praćenje sjednica Ustavnoga suda.

- Ove odluke, koje su u rangu odluka koje donosi Hrvatski sabor, moraju biti potkrijepljene argumentima i mislim da javnost ima pravo znati zbog čega netko od sudaca Ustavnog suda odlučuje na ovaj ili onaj način i kojim argumentima se vodio kod donošenja odluke, objasnio je Grbin koji se nada da će najnovije mjere dati rezultata.

Nije odlučeno hoće li SDP podržati Tomaševića

- Više sam puta rekao da u slučaju Zagreba stavljamo svoj ego na stranu i da nam je fokus ono to je najbolje za građane. Onaj način koji će osigurati pobjedu na tim izborima i promjenu ove korumpirane, loše vlasti je za nas dobar. I to razgovaramo s našim partnerima i to ćemo predstaviti čim ti razgovori budu gotovi, odgovorio je Grbin na pitanje hoće li SDP podržati Tomislava Tomaševića (Možemo) kao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!