13:16 / 05.10.2018.

Autor: I.H./Hina

Žalac: Do kraja 2018. ugovoriti najmanje 60% omotnice

-

-

Foto: - / -

Smatra da je u tom procesu važna uloga svih, od Vlade do lokalnih razina, koji su i do sada pridonijeli, no dodala je da uvijek može bolje te da slijedi veliki posao.
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u petak je izjavila kako je Vladin cilj do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.

Žalac je rekla da je iskoristivost fondova EU-a (ugovorena sredstva iz aktualne financijske omotnice) u Hrvatskoj od početka mandata aktualne Vlade narasla na 54%, s 9% koliko je Vlada zatekla, te kako je cilj da do kraja godine bude 60 ili više posto.

Ubrzali smo iskorištavanje sredstava iz EU-ovih fondova, a više od 75% ukupne alokacije stavili smo na raspolaganje putem natječaja. Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje članice, a i dio koji se odnosi na isplate krajnjim korisnicima raste. Ako govorimo u postotnoj vrijednosti, 450% minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine", izjavila je Žalac, koja sudjeluje na konferenciji "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Smatra da je u tom procesu važna uloga svih, od Vlade do lokalnih razina, koji su i do sada pridonijeli, no dodala je da uvijek može bolje te da slijedi veliki posao.

Na pitanje o inertnosti dijela lokalne samouprave, jer podaci govore da četvrtina gradova u proteklih pet godina, koliko je Hrvatska u EU-u, nije povukla ništa iz fondova, ministrica je odgovorila da "sav posao koji se radi u bilo kojem sektoru zapravo ovisi o osobi" te da zbog toga ima jedinica lokalne samouprave u kojima nema projekata. Stoga je, kako je rekla, izmjenama zakona o regionalnom razvoju odlučeno ojačati administrativne kapacitete tih jedinica tako da u svakoj bude bar jedan pripremljeni europski projekt.

Mislim da je to velik napredak, na tome radimo. Prema nekim istraživanjima, nedostaje nam 2700 stručnjaka za te poslove na terenu, a Vlada je donijela odluku o zapošljavanju jer ako želimo deset puta veća sredstva, za to nam trebaju i ljudi, istaknula je Žalac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!