11:16 / 11.03.2019.

Autor: E.L.S./P.F/HRT

Žalac tri godine vozila bez valjane vozačke, Plenković ostavku ne prihvaća

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica Žalac izrazila je žaljenje zbog nesreće, no oporba od nje traži ostavku.

Premijer Andrej Plenković nije prihvatio ostavku ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac.- Oporba uvjerena da se radi o igrokazu Plenkovića i Žalac
- Pranić kaže da je Žalac već odavno trebala dati ostavku


- To je prekršaj, nije kazneno djelo, izvadit će novu vozačku. Ministrica i ja smo u kontaktu od 30 minuta nakon prometne nesreće, jutros je bila kod mene, prepustila je odluku meni, ponudila mi je ostavku, velik je pritisak javnosti na nju, to je njen moralan čin. Ovo se moglo dogoditi i nekom drugom, istekla vozačka nije razlog za napuštanje vlade, objasnio je premijer Plenković zašto ne prihvaća ostavku ministrice Žalac.

- Ona je u šoku, nastavit će raditi, ona ostaje ministrica. Dobro radi svoj posao, rekao je premijer i nabrajao uspjehe ministrice.

Novinari su ustrajali na premijerovu komentaru da političari moraju biti primjer građanima.

- To što ona nije produljila ne znači da ljudi ne trebaju, ona je priznala i izvadit će novu. Platila je prekršajnu kaznu. Ministrica ostaje u Vladi, propust s vozačkom je propust, to nije razlog da napušta Vladu, ostaje ministrica.

Žalac na rubu suza: U stanju sam šoka, ponudila sam ostavku

Prethodno je ministrica Gabrijela Žalac dala izjavu o prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu. Rekla je da joj je vozačka dozvola istekla još 9. lipnja 2016. godine.

- Još sam u subotu premijeru Andreju Plenkoviću ponudila ostavku, a i jutros sam mu dala mandat na raspolaganje. U stanju šoka sam i nisam mogla dati izjavu u subotu kad sam išla u bolnicu. Najvažnije mi je da je malena dobro. Nikad to ne bih nikome poželjela u životu, rekla je ministrica na rubu suza.


Ministrica Žalac opisala je kako se sve dogodilo.

- Krenula sam u trgovinu, djevojčica mi je izletjela pred automobil. Izbjegavala sam je, udarila sam je, na licu mjesta sam joj pomogla koliko sam mogla. Pozvali smo hitnu, policiju, prevezena je u vinkovačku bolnicu pa u osječku. Jako sam potresena. Za vozačku dozvolu nisam ni znala da mi je istekla. To me uopće ne opravdava. Tu je moja dozvola koja je istekla 9. lipnja 2016., pokazivala je Žalac vozačku dodajući kako je nosi ne znajući da je istekla.

Dozvola joj je, kako je rekla, izdana 2006. te je mislila da vrijedi do nekog trenutka kada treba ići na pregled.

- Drago mi je da je djevojčica dobro, posjetila samo je u subotu navečer. Drago mi je da se dobro oporavlja te da će sve s njom biti u redu i to mi je najvažnije, ponovila je Žalac više puta.

- Premijeru sam odmah ponudila svoju ostavku iz moralnih i svih drugih razloga, a jutros sam ponovno s njim razgovarala i ponudila svoj mandat na raspolaganje. To je bio takav splet okolnosti. Iza Crkve, pored moje ulice, dijete je istrčalo, pokušala sam izbjeći, rekla je Žalac.

Na pitanje koliko je puta vozila bez vozačke, Žalac je rekla da nije vozila bez vozačke nego joj je vozačka dozvola istekla. 

- Vozim automobil samo vikendom, ako dođem u Vinkovce, rekla je Žalac.

Novinare je zanimalo zašto nije podnijela neopozivu ostavku. 

- Dala sam mandat na raspolaganje i jutros kod predsjednika Vlade, i to je sve što imam reći, bio je odgovor.

Dakle sada je na premijeru da to prihvati ili ne. 

Ministrica je izrazila žaljenje zbog nesreće, no oporba od nje traži ostavku.

- Prije svega bih zaželjela djevojčici dase potpuno i čim prije oporavi, nakon toga očekujemo i od ministrice Žalac i od policije da daju puno izvješće kako bismo temeljem te informacije mogli donositi neke sudove koji bi bili relevantni - izjavila je ministrica Blaženka Divjak.Ministar Darko Horvat smatra da se takav događaj može dogoditi bilo kome.

- Realni život je jedno, teorijska priča nešto drugo, dajmo priliku da kolegica Žalac obavi razgovor s premijerom Vlade i nakon toga zajednički donesu odluku - poručio je. Razumije zašto nije produljila vozačku dozvolu - poznaje dinamiku njezina dana i misli da joj je produljenje dozvole "iza prioriteta kojima se bavi".

Neven Pavelić, urednik portala "Hrvatska danas", smatra da u Hrvatskoj nikakva ostavka nije realna.

- Od moralnih ostavki moramo se sjetiti Ane Stavljenić Rukavina i iza toga ćemo zaboraviti sve. Nakon nje se taj moral negdje zagubio i sada je iluzorno očekivati da bi se mogla bilo kakva ostavka dogoditi. U nekoj normalnoj državi, naravno, jer tamo se zbog nekakvih čokoladica, zbog krivo provučene kartice daju ostavke. Ovdje vozite pijani kao ministar pa ne dajete ostavku, poručio je u emisiji Studio 4.Podsjetimo, ozlijeđena djevojčica na koju je u Vinkovcima automobilom naletjela ministrica Gabrijela Žalac operirana je u osječkom KBC-u.

Reakcije na slučaj ministrice Žalac

Ministrica Žalac komentirala nesreću u kojoj je stradala djevojčica
Oporavlja se i stabilno je, a prema procjenama liječnika, uskoro bi mogla biti puštena na kućnu njegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!