08:27 / 19.12.2018.

Autor: M.B./M.M./S.M./HRT

Žalac: Ugovoreni projekti od 8,5 mlrd. kuna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Posljednja ovogodišnja sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u Pakracu.
Posljednja ovogodišnja sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u Pakracu. Sjednicom je predsjedao premijer Andrej Plenković. Kazao je da je sastanak posvećen, uz pregled o ukupnoj provedbi, i kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoj turizma na kontinentu.

"Kroz godinu i 8 mjeseci konkretne provedbe projekta Slavonija Baranja i Srijem ostvarili smo zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih sredstava, europskih sredstava, mobiliziranja i motiviranja privatnog sektora za veće ulaganje u Slavoniju", rekao je premijer Plenković u uvodnom govoru te dodao da se napredak osjeća i u razvojnom, gospodarskom i turističkom pogledu.

Istaknuo je da je 18,5 milijardi kuna predviđeno za Slavoniju. "Do sada smo ugovorili 8,5 milijardi kuna. Još je 10 milijardi kuna na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima nama je da se ta sredstva ne samo ugovore već i realiziraju i isplate".

Po završetku sjednice potpisani su ugovori i uručene odluke za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac rekla je na sjednici da su od ciljanih 18,75 milijardi kuna iz europskih strukturnih investicijskih fondova s rokom provedbe do 2023. ugovorili projekte u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna iz četiri operativna programa.

Izvijestila je i da je u operativni program Konkurentnost i kohezija prijavljeno 840 projekata vrijednih 4,5 milijardi kuna, dok je za operativni program Učinkoviti ljudski potencijali prijavljeno 256 projekata u vrijednosti 667,5 milijuna kuna.

Žalac je istaknula i da je za program ruralnog razvoja prijavljeno 1228 projekata u vrijednosti 3,1 milijardu kuna, a za operativni program koji se odnosi na pomorstvo i ribarstvo prijavljeno je osam projekata vrijednih 28,3 milijuna kuna. Također, u operativni program za hranu prijavljeno je 14 projekata u vrijednosti od 157,6 milijuna kuna, navela je.

Ocijenivši kako su "napravili velik posao", Žalac je naglasila kako je pred njima još veći posao u provedbi ugovorenih projekata.Drvno-prerađivačka industrija, prehrambeno-prerađivačka, industrija informacijsko-komunikacijskih tehnologija i turizam sektori su koje trebaju jačati i pripremati projekte u Slavoniji, Baranji i Srijemu, rekla je te najavila da će za iduću sjednicu Savjeta napraviti pregled svih vladinih resora kako bi se vidjelo što se i kako treba napraviti. Smatra kako hrana i proizvodnja hrane treba biti prioritet što bi se, među inim, provelo kroz proizvodnju zdrave hrane, samozapošljavanje lokalnog stanovništva te razvoj starih brendova (kulen, kobasice i sl). Založila se, što je Savjet i prihvatio, da se po uzoru na Hrvatski otočni proizvod, pokrene i projekt Proizvod Slavonije, Baranje i Srijema.

Kujundžić: Želimo poboljšati pristup dnevnim bolnicama i kirurgijama

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, govoreći o kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav, rekao je kako u pet slavonskih županija žele poboljšati učinkovitost pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama kako bi smanjili broj pacijenata u krevetima te ubrzali dijagnostičke i terapijske procedure. Smatra i da se treba riješiti hitna služba u Pakracu te na tom modelu i one i diljem Hrvatske. Kujundžić je rekao i da žele poboljšati i pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti kroz ugovaranje specijalističkih usavršavanja doktora medicine prvenstveno pedijatara, ginekologa, liječnika hitne medicine te obiteljske medicine i radiologije. Istaknuo je i da su za pet slavonskih županija uspjeli povući 389 milijuna kuna iz europskih fondova.

Cappelli: Turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje u Slavoniji, Baranji i Srijemu

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da turizam može pokrenuti gospodarski razvoj i zapošljavanje na cijelom području slavonskih županija.

Istaknuo je da je kroz program konkurentnosti njegovo ministarstvo, zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom, prošle i ove godine u pet slavonskih županija uložilo 38 milijuna kuna.

Veliku perspektivu za razvoj turizma u Slavoniji, Baranji i Srijemu predstavlja platforma razvojnog sporazuma uz pomoć EU fondova, istaknuo je. Naveo je i da je njegovo ministarstvo identificiralo projekte vrijednosti oko 575 milijuna kuna koji se odnose na provedbu strateških projekata brendiranja Slavonije, Baranje i Srijema, razvoj cikloturizma, razvoj zdravstvenog i kulturnog turizma na tom području.

Prije početka sjednice Savjeta premijer Plenković sastao se s ravnateljicom Opće bolnice Pakrac i Bolnice hrvatskih veterana Marinom Major te je obišao bolnički prostor. Također, ispred biste predsjednika Kriznog štaba Zapadne Slavonije 1991. godine dr. Ivana Šretera zapalio je svijeću, a potom se u Hrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" susreo s pakračkom gradonačelnicom Anamarijom Blažević, zamjenikom gradonačelnice Marijanom Šircem te predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Pakraca Miroslavom Ivančićem.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine, kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 milijardi eura iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima i Belom Manastiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!