20:04 / 30.08.2018.

Autor: HRT

Žalac za Temu dana: Poništili smo stari, raspisujemo novi natječaj

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo objavljuje novi natječaj - u 400 % povećanoj alokaciji od 200 milijuna kuna.
Poduzetnici koji su pomno pripremili prijavu za natječaj Ministarstva gospodarstva za bespovratna sredstva iz EU fondova nemalo su ostalo iznenađeni kad je za svega 30-ak sekundi natječaj završen i sustav više nije primao prijave. Natječaj je poništen i pripremljen je novi, otkrila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac.

Zašto su odlučili poništiti natječaj? "Zato što je nakon njegova zatvaranja pristiglo 800 i nešto prijava nakon 35 sekundi. Shvatili smo da zbog vanjskih faktora na naš sustav koji savršeno funkcionira, e-fondovi, koji je zapravo nadograđen još u svibnju, pojedini korisnici, poduzetnici, na svom računalu imaju jedno vrijeme, a na serveru je zabilježeno potpuno drugo, možda za koju sekundu. Ali zbog našeg jednakog postupanja prema krajnjih korisnicima, prije svega poduzetnicima, odlučili smo da ćemo natječaj poništiti i da ćemo objaviti novi, u 400 % povećanoj alokaciji od 200 milijuna kuna, kako bi se svi mogli prijaviti. Onda ćemo vršiti evaluaciju pristiglih prijava na temelju kvalitete", poručila je ministrica.

Ministrica Žalac kaže i kako se već šest godina provodi praksa, kolokvijalno rečeno "najbržega prsta" - objavi se datum, točan sat, ljudi stoje ispred svoga računala, tko prvi klikne - njemu idu sredstva.

"Jučer sam rekla, natječaj 'najbrži prst', ili kako smo ga mi u EU fondovskim krugovima znali zvati  - 'Tko prvi, njegova djevojka' - funkcionira tako da tko brže pritisne i u minutaži je prvi prijavio svoju projektnu prijavu, sigurno će dobiti sredstva. To je najbrži način dodjele sredstava. Ministarstvo gospodarstva je predvidjelo takav način, mi smo usvojili da se takav natječaj objavi. Osigurali smo dodatne servere za to sve. Međutim nakon svih pritužbi u medijima jučer i danas, mi smo odlučili, ministar Horvat i ja, da poništimo taj natječaj, zato što su u 35 sekundi pristigle 243 prijave, a to je već 200 posto ukupnih sredstava. Samo 53 milijuna kuna bilo je namijenjeno za naše poduzetnike, za unaprjeđenje njihova poslovanja u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama", objašnjava Žalac.

Priznajući da je sustav "najbrži prst" nepošteniji u odnosu na evaluaciju projekata na temelju njihove kvalitete, ponovila je da je to najbrži način dodjele sredstava.

Horvat: Natječaj za EU sredstva bit će poništen
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!