Žalba Brodosplita i službeno odbijena

02.11.2022.

15:36

Autor: Hina/HRT

Brodosplit

Brodosplit

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Brodosplita na rješenje splitskog Trgovačkog suda o obustavi predstečajnog postupka nad tom tvrtkom, a rješenje je stiglo na splitski Trgovački sud.

Tim rješenjem, koje je danas i službeno objavljeno na stranicama Visokog trgovačkog suda, obustavljen je predstečajni postupak nad Brodosplitom. Taj splitski škver bi umjesto nastavka predstečajnog postupka mogao u stečaj ako u dogledno vrijeme ne deblokira račun, odnosno ne uplati 50 milijuna kuna.

Kako se navodi u rješenju Visokog trgovačkog suda, žalba dužnika odbija se kao neosnovana, te je potvrđeno rješenje splitskog Trgovačkog suda.

U obrazloženju uz ostalo piše da je Trgovački sud u Splitu odlučio obustaviti predstečajni postupak nad Brodosplitom, da će se po pravomoćnosti rješenja nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka te upisati podatke o obustavi predstečajnog postupka u sudski registar tog suda i javne knjige, registre, upisnike i očevidnike u kojima je Brodosplit upisan kao nositelj nekog prava.

"Tijekom predstečajnog postupka Brodosplit je obavljao plaćanja koja nisu nužna za njegovo redovno poslovanje i na taj način postupio protivno odredbama članka 67. Stečajnog zakona. Uz to nisu valjano i argumentirano dokazali da su odvjetničke usluge, kao i usluge vanjskih suradnika bile nužne za njihovo redovno poslovanje", navodi se među ostalim u rješenju Visokog trgovačkog suda.

Predstečaj je početkom godine zatražio sam Brodosplit koji je zapao u poslovne teškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB koja je obuhvaćena sankcijama zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti utrošen na dovršetak dvaju brodova, te ostale troškove. Predstečajni je postupak bio predložen i za Brodosplitova vlasnika grupaciju DIV u kojem su se kao razlog navele evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovinom travnja.

Tijekom ožujka i travnja na tom sudu održana su ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a za 25 društava pokrenuti su postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka, te na njima rade tri suca splitskog Trgovačkog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!