09:04 / 21.02.2018.

Autor: im/HRT

"Žalosno je da se radujemo svakoj identifikaciji"

-

-

Foto: - / -

Mirjana Tonković rekla je kako im je prioritet otkriti grobnice, pronaći svoje najbliže. Njezin muž se vodi nestalim, i sve ove godine postale su pretežak teret.
Hrvatsko izaslanstvo obitelji nestalih u Domovinskom ratu jučer se u Beogradu sastalo sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku su zatraženi podaci o hrvatskim braniteljima i civilima nestali tijekom rata. Od Srbije je zatraženo da se tamošnje institucije aktivno uključe u traženje nestalih i objelodanjivanje dokumentacije iz 90-ih godina.

O jučerašnjem sastanku u Studiju 4 razgovarali smo s Mirjanom Tonković iz Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. 

Mirjana Tonković rekla je kako im je prioritet otkriti grobnice, pronaći svoje najbliže. Njezin muž se vodi nestalim, i sve ove godine postale su pretežak teret. Vode svoje privatne istrage u kojima dolaze do određenih informacija i svjedoka. 

Ono što stalno ističu je to da dokumenti o nestalima moraju biti u arhivima JNA. Svi znaju da su oni vodili dnevnike, kaže Tonković.

Govoreći o jučerašnjem sastanku, rekla je da je bio emotivan te potvrdila da se nije govorilo o krivcima i počiniteljima. Na institucijama države je da odrade taj dio posla, dodala je. Nismo došli s osudama, došli smo emotivno, ne možemo više čekati tolike godine. Polažemo nadu da će se to riješiti. Žalosno je da se radujemo svakoj identifikaciji, izjavila je Tonković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!