ZAMP lani ostvario 127,1 milijun kuna prihoda

30.06.2022.

12:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Prihodi ZAMP-a porasli

Prihodi ZAMP-a porasli

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u četvrtak je objavila je da je u prošloj godini ostvarila 127,1 milijun kuna prihoda, što je 6,2 posto više nego 2020. godini.

- Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. u cilju ublažavanja pada prihoda za članove dale dobre rezultate. Financijski ishod 2021. pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022. , istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Najveći dio prihoda od kolektivnog ostvarivanja autorskih glazbenih prava stigao je temeljem prava javnog priopćavanja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,4 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ističe se u izvješću ZAMP-a.

Dodaje se i kako su u odnosu na 2020, očekivano, pali prihodi od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijerski, ugostiteljski i prodajni objekti pristiglo 17 posto više.

Korona kriza imala je za izravnu posljedicu i nenastupanje naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljujući recipročnoj suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, za naše autore stiglo nešto više od 9 milijuna kuna. To iznosi 5,5 posto manje inozemnih prihoda nego prethodne godine. Najveći iznos stigao je, tradicionalno, iz Srbije a zatim iz Slovenije i Crne Gore.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. No dugoročno, digitalno tržište ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore što pokazuje i rast broja streamova zabilježenih na glazbenim servisima i platformama, ističu u ZAMP-u. Registrirano je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara kojeg štiti HDS ZAMP, a služba je obradila, kako ističu, rekordnih gotovo 2,4 milijarde streamova.

Najizvođenija domaća pjesma, drugu godinu zaredom, bila je ''Mali krug velikih ljudi autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Najčešće emitiran strani singl lani u hrvatskim medijima po podacima HDS ZAMP-a je ''Bad Habits" Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na više od 116 tisuća autora i nositelja i prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine i Brazila, preko Koreje i Mađarske do Tajvana i Velike Britanije, ističe se u izvješću.

Stabilno poslovanje omogućilo je i izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenima Covid krizom, ističu u ZAMP-u. Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog Anti-Covid fonda je 11,5 milijuna kuna čime je donekle ublažen pad prihoda zbog nemogućnosti normalnog glazbenog i koncertnog poslovanja kroz protekle dvije godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivanje njihovih prava u prošloj godini dala 554 nova člana pa je ukupna brojka redovnih i pridruženih članova prešla 11 tisuća., zaključuje se u izvješću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!