Problemi u opskrbi pitke vode u Splitsko-dalmatinskoj županiji

15.05.2023.

Zadnja izmjena 16:06

Autor: Hina/HRT/A.S.

Rijeka Jadro

Rijeka Jadro

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog prekomjernih kiša na širem splitskom području, zamućen je izvor rijeke Jadro iznad propisanih vrijednosti, izvijestila je komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija te pozvala građane da radi opreza prokuhavaju vodu za piće.

- Preporučuje se prokuhavanje vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju, priopćeno je iz splitskog Vodovoda i kanalizacije.

Uzorci vode uzeti na različitim mjestima vodoopskrbne mreže pokazuju da je na određenim dijelovima vodoopskrbnog sustava parametar zamućenja povišen u odnosu na propisane vrijednosti.

Analize s terena također pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, a sva dosadašnja ispitivanja pokazuju da je voda kemijski i mikrobiološki ispravna, navodi se u priopćenju.

Voda u Vrgorcu zamućena i nije za piće


I na području Vrgorca došlo je do problema u opskrbi pitke vode, a Komunalno Vrgorac je na svojim službenim stranicama obavijestilo građane da voda iz vodovodne mreže nije za piće i mora se prokuhavati.

"Velika količina kiše koja je u proteklim danima pala na širem Vrgoračkom području, uzrokovala je nagli dotok podzemnih voda što je prouzrokovalo zamućenje vode na izvorištima Banja i Butina, iznad propisanih vrijednosti", stoji u službenom priopćenju iz Komunalnog.

Nakon prvih rezultata ispitivanja vode uzeti na različitim mjestima iz vodoopskrbne Komunalno d.o.o. na temelju dosadašnje prakse, iskustva i preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) preporučuje koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!